script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Polis: Tidak Benar Viral Isu Kereta Kabel Genting Highlands Terputus Tali


KUALA LUMPUR: Polis hari ini mengesahkan tidak ada kejadian tali kereta kabel Sky Way di Genting Highlands terputus dan mengorbankan ramai orang seperti tersebar di laman sosial.
Ketua Polis Daerah Bentong, Supt Mohamad Mansor Mohd Nor ketika dihubungi Bernama berkata, tiada sebarang kejadian sedemikian berlaku di pusat peranginan terkemuka itu.
Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Pahang, Morni Mamat turut mengesahkan pihaknya tidak menerima laporan seperti diviralkan di Facebook itu.
“Gambar yang diviralkan itu adalah gambar lama dan bukan kejadian baru,” katanya.
Sejak beberapa hari lalu, tersebar di Facebook dan aplikasi WhatsApp mendakwa terdapat kereta kabel yang terputus tali serta mengorbankan 17 orang.
Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Pahang, Zainal Yusoff turut menafikan dakwaan berlaku kejadian tali kereta kabel terputus di Genting Highlands seperti tersebar di Facebook.
Beliau berkata, pihaknya sudah mendapatkan pengesahan daripada pengurusan pusat peranginan itu yang kemudiannya mengesahkan kereta kabel berfungsi dengan baik dan tidak mengalami sebarang masalah.
“Kami berharap orang ramai tidak terpengaruh atau mempercayai berita palsu itu. Kami juga meminta kerjasama masyarakat untuk tidak turut serta menyebarkan berita tidak diketahui sumbernya itu,” katanya semasa dihubungi hari ini.
Zainal berkata, pihaknya juga hairan bagaimana berita itu boleh timbul, namun tidak menolak kemungkinan gambar yang digunakan adalah kejadian di luar negara.
Dakwaan mengenai tali kereta kabel putus itu tersebar di Facebook hari ini menyebabkan APM turut menaikkan status penafian bagi mengelakkan situasi panik.sumber

Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.