script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Azmin Ali Tegur Sikap "Kuku Besi" Di Amal Pemimpin Pembangkang


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menegur sesetengah pemimpin pembangkang yang mengamalkan sikap 'kuku besi' hingga boleh menggagalkan proses kerjasama politik pakatan pembangkang bagi menghadapi pilihan raya akan datang.

Menurut Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, semua pihak perlu berhenti membuat gesaan atau paksaan terhadap parti lain supaya mengikut telunjuk masing-masing.

"Dalam proses perbincangan mestilah ada toleransi dan tolak ansur. Barack Obama selalu sebut bahawa democracy is a noisy process. Riuh kerana ada yang setuju dan tak setuju.
"Itulah demokrasi, tapi kalau kita paksa bahawa kamu mesti ikut cara aku, rentak aku, itu bukan demokrasi tapi kuku besi," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Azmin yang juga Menteri Besar Selangor berkata demikian bagi mengulas kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu menamatkan rundingan bersama PAS kerana ingin memberi tumpuan kepada kerjasama dengan DAP.

Dalam satu temu bual bersama akhbar Singapura, The Sunday Times yang disiarkan menerusi portal www.straitstimes.com, bekas Perdana Menteri itu berkata, beliau bersedia menutup sebarang pintu rundingan dengan PAS ekoran keengganan parti Islam tersebut bekerjasama dengan parti sekutu PPBM dalam pakatan pembangkang.

Dr. Mahathir yang juga Pengerusi PPBM yakin pakatan pembangkang tidak memerlukan PAS untuk mengalahkan Barisan Nasional (BN).

Bagaimanapun tegas Azmin, beliau mahu semua pihak berlapang dada dalam mengadakan rundingan demi kepentingan rakyat.

"Kita kena teruskan perbincangan. Malam tadi saya bertemu dengan Presiden dan Pengerusi PPBM untuk melihat bagaimana kita boleh maju ke hadapan.

"Memang rumit, saya tak kata proses ini mudah. Dalam proses demokrasi mesti ada pihak yang setuju dan tak setuju.

"Sebab itu saya mengajak semua pihak berlapang dada meletakkan kepentingan negara mengatasi kepentingan individu," katanya. #sumber

Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.