script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Bauksit: Penduduk Tubuhkan Persatuan Jaga Kepentingan !


KUANTAN - Sempena pengumuman kerajaan yang menyokong aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit penduduk Felda Bukit Goh, di sini sepakat menubuhkan Pertubuhan Gagasan Dua Generasi Kuantan Pahang berkuatkuasa hari ini.

Pengerusinya, Jefri Salim berkata, objektif pertubuhan ini adalah untuk menjaga kepentingan 671 peneroka yang juga pemilik tanah di tanah rancangan tersebut.

Menurutnya, daripada jumlah itu hanya 30 peratus penduduk dan pemilik tanah yang terlibat dengan operasi bauksit manakala selebihnya tidak.

"Oleh itu, tujuan pertubuhan ini diwujudkan adalah bagi menjaga kepentingan dan kebajikan kedua-dua belah pihak penduduk, yang terlibat mahupun tidak.

"Kebenaran kerajaan tentunya menggembirakan pemilik tanah kerana sudah lebih dua tahun menderita tiada pendapatan akibat telah menandatangani perjanjian dengan pelombong.

"Ada yang tanah sudah korek, ada yang belum, ada yang terima duit dan ada yang tidak," katanya.

Jefri berkata, pemilik dan penduduk lain yang tak terlibat tentu tidak setuju kerana bimbang pencemaran udara, air dan perkara inilah yang pertubuhan akan tengok dan ambil kira.

"Tujuan utama diwujudkan adalah mengkaji semula perjanjian lama yang sudah ditandatangani oleh pemilik tanah dan penduduk.

"Kita tidak mahu penduduk terutama generasi pertama teraniaya atau rugi besar dengan perjanjian lama itu," katanya yang juga Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk Kampung (MPKK) Bukit Goh.

Menurut Jefri, setiap ketua keluarga penduduk dialu-alukan mendaftar sebagai ahli pertubuhan dengan yuran RM10.

"Mesyuarat Agong kali pertama pertubuhan ini akan dilaksanakan minggu depan.

"Pertubuhan juga katanya akan merancang projek jangka panjang termasuk penanaman semula kelapa sawit pada masa akan datang," katanya. #sumber

Share:

1 ulasan:

  1. Dimana lagi mau main Poker Uang asli deposit pulsa hanya dengan modal 10rb? Di Anapokerlah Tempatnya!

    Cara deposit pulsa yang mudah, bisa dari Indomaret ataupun Alfamart. Gabung sekarang dengan Anapoker, Situs Poker Terpercaya di Indonesia

    Contact Anapoker Sekarang
    Whatsapp : 0852 2255 5128
    Line ID : agenS1288
    Telegram : agenS128

    Kunjungi Situs Games Online Uang Asli Terpercaya Lainnya :
    link alternatif sbobet

    sbobet alternatif

    login sbobet

    link sbobet

    sabung ayam online

    adu ayam

    casino online

    poker deposit pulsa

    deposit pulsa poker

    deposit pulsa

    deposit pulsa

    deposit pulsa
    Jackpot Gede hanya dengan 1000 Rupiah

    BalasPadam

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

Shahaniza Timbulkan Persoalan: Jika Kementerian Kewangan (MOF) Yang keluarkan waran, Bagaimana KKDW Boleh ‘Terlebih Belanja’?

KUANTAN: Persoalan mengenai dakwaan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) ‘terlebih belanja’ perlu dijelaskan secara terperinci deng...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.