script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Najib Harap Kerajaan PH Lebih Baik Daripada Pasukan Beliau !


KUALA LUMPUR: Tiga bulan selepas kehilangan kuasa, Datuk Seri Najib Razak kelihatan mengambil pendekatan lebih lembut dan pragmatik apabila bercakap mengenai kerajaan Pakatan Harapan (PH), dengan harapan pakatan itu lebih baik berbanding pentadbirannya sebelum ini.

Dalam wawancara di kediamannya di Taman Duta, bekas Perdana Menteri itu kekal dalam mood persaingan, tetapi kelihatan bimbang untuk mengimbanginya dengan sikap rakyat yang bersekutu dengan negarawan tulen. “Saya harap saya salah” adalah ungkapan yang sering digunakan dalam ucapannya mengkritik PH.

“Saya mengambil berat terhadap negara ini,” katanya, ketika ditanya mengapa beliau berharap dibuktikan salah apabila ia adalah sifat semula jadi ahli politik yang berharap mereka tidak bersalah.

Kehidupan Najib kini berubah. Beliau menjadi ahli UMNO biasa selepas memimpin parti dan kerajaan selama 9 tahun.

Kini lebih 100 hari sejak beliau dan pasukannya di Putrajaya menyaksikan pertahanan Barisan Nasional (BN) runtuh satu demi satu dalam menghadapi serangan PH.

Tetapi Najib kini dilihat seolah-olah mendapat rahmat di sebalik kekalahan itu. Beliau berkata beliau dapat bertemu lebih ramai rakyat Malaysia biasa, selain pengundinya di Pekan dan beliau menambah, rakyat mengukuhkan pandangannya dengan cara yang tidak pernah terlintas di fikirannya ketika beliau bergelar Perdana Menteri.

“Saya membuat penyesuaian terhadap hidup saya,” katanya, sambil duduk di bangku melengkung di salah satu sudut lapang, di mana potret besar beliau dan isterinya ketika muda kelihatan tersusun dengan barangan kristal dan lantai yang dipenuhi karpet.

“Ketika saya menjadi Perdana Menteri, saya sangat sibuk mentadbir. Setiap hari terdapat ramai orang yang perlu saya jumpa, mempengerusikan mesyuarat, menyemak fail. Saya tidak mempunyai cukup masa untuk bercakap dengan rakyat biasa.”

Walaupun ramai rakyat Malaysia masih tidak berpeluang melihat Najib sebagai warganegara biasa, individu yang pernah berkuasa di negara ini berkata beliau menghargai setiap saat hidupnya selepas tidak lagi berkuasa.

“Jika ada satu perkara yang boleh saya hargai sekarang, ia adalah sesuatu yang saya boleh habiskan masa bercakap dengan rakyat Malaysia, untuk mendapatkan maklum balas, pandangan, perspektif, malah kritikan mereka,” katanya.

Hari-harinya kini sebagai ahli politik biasa bukanlah idea yang mungkin diingininya selama 9 tahun sibuk dalam kekuasaan, ketika beliau ingin menubuhkan legasinya sendiri dengan memusing akronim dan singkatan yang sukar diingati. #sumber
Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.