Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Nak Iklan Bisnes Anda, Sila Klik Menu Hubungi Di Atas

Panas: MB Pahang Di Gesa Pantau Dakwaan Salah Guna Kuasa Pegawai 'IKIP' International College !

KUANTAN, 5 Julai - Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob (foto) selaku salah seorang Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Pahang di harap memantau serta mengambil tindakan terhadap seorang pegawai kanan IKIP International College yang dipercayai telah menyalahgunakan kuasa baru-baru ini. Berdasarkan maklumat, pegawai yang dikenali sebagai Rugayah Hussein bertugas sebagai Timbalan Presiden (Pentadbiran) bulan lalu (Jun) telah menggunakan kuasanya untuk memanipulasi agihan imbuhan yang sepatutnya diterima secara saksama oleh semua kakitangan IKIP. Imbuhan yang telah dijanjikan oleh Menteri Besar Pahang sebanyak tiga bulan dan sebulan mengikut prestasi telah menjadi sebaliknya. Kakitangan IKIP diberikan sebulan imbuhan wajib tetapi prestasi dikira untuk tiga bulan. Kemuncak salah guna kuasa beliau ialah hanya kakitangan bawahan yang dinilai prestasi tetapi pengurusan tertinggi (Top Management) begitu seronok menikmati imbuhan tanpa perlu berpenat lelah seperti pekerja bawahan. Rugayah dipercayai telah memanipulasi duit Yayasan Pahang (imbuhan untuk pekerja IKIP ) untuk kegunaan lain. Ini jelas satu tindakan salahguna kuasa dan wajar diambil tindakan tegas oleh Adnan selaku salah seorang Pengerusi Yayasan Pahang. Difahamkan, pegawai terbabit sewenangnya menggunakan kuasa beliau kepentingan peribadinya. Sehingga kini, jawatan Pengurus Pemasaran IKIP masih kosong setelah beliau dilantik menjadi Timbalan Presiden IKIP. Kononnya, jawatan tersebut disimpan untuk beliau sekiranya beliau tidak lagi berpeluang untuk menjadi Timbalan Presiden di IKIP. Difahamkan, kerja-kerja yang dilakukan oleh beliau ini memang diketahui oleh Presidenya, Tn. Hj. Abu Bakar Hashim, namun tiada tindakan diambil atas segala yang berlaku selama ini. Ini adalah kerana Presiden IKIP itu juga dipercayai telah bersekongkol dengan beliau. Maka itulah, akhirnya perkara seperti ini terpaksalah didedahkan kepada umum. Semoga kes ia menjadi pengajaran kepada pihak berkenaan.


Tn. Hj. Abu Bakar Hashim (Presiden) dan Rugayah (Timbalan Presiden)

[Satu siasatan yang rapi perlu dilakukan terhadap dakwaan ini kerana ia melibatkan penyalahgunaan kuasa peringkat tertinggi IKIP. Mangsa yang teraniaya sudah pastilah pegawai bawahan yang begitu komitmen dalam menjalankan tugasan mereka selama ini. Tindakan memanipulasi agihan imbuhan yang sepatutnya diterima secara saksama oleh semua kakitangan jelas sekali satu perbuatan khianat kepada hak orang lain. Apatah lagi kenyataan tentang imbuhan tersebut telah dibuat oleh Menteri Besar Pahang sendiri selaku Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Pahang. IKIP International College adalah sebuah institusi pengajian tinggi milik Kerajaan Negeri Pahang, dan tindakan menggunakan kuasa sesuka hati oleh pegawai yang diamanahkan jelas sekali telah melanggar arahan dan wajar dikenakan tindakan sepatutnya. Pahang Daily Online (PDO) akan menyiasat dan membongkarkan lebih banyak penyelewengan yang melibatkan anak syarikat kerajaan negeri ini. Justeru, kepada pihak yang berkenaan digesa lebih bertanggungjawab hendaknya selepas ini. Sebelum ini PDO juga telah mendedahkan penyalahgunaan kuasa seorang pegawai di Yayasan Pahang. Kini, ia melibatkan pula anak syarikat agensi terbabit].

273 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

1 – 200 of 273   Newer›   Newest»
Anonymous said...

cerita rekaan macam ni pun editor paparkan, mana la etika wartawan u tu...
sepatutnya tanya la dulu kolej...semua keputusan sebenarnya telah pun dibincangkan sehingga peringkat tertinggi.

spy3suku said...

sebab tu editor suruh MB siasat.. Kalau tanya nanti org dalam tutup fail.. Hahahhahah so teruskan bongkar PDO.... Ada yg dah nak terkencing tuuu....

Anonymous said...

walaupon sudah dibincangkan di peringkat tertinggi namun kenapa mengenepikan arahan MB yang mengarahkan supaya imbuhan tersebut diagihkan sama rata..jelas tiada keadilan dalam hal ini dimana ada sebilangan staff anak emas diberi ganjaran yang tidak masuk akal dimanakah sumbangan mereka sehinggakan mendapat imbuhan sedemikian rupa harap SPRM dan MB siasat hal ini

Anonymous said...

Tak tumbuh tak melata.... Tak sungguh orang tak kata... Kalau takada angin masakan pokok bergoyang....

Anonymous said...

penyalahgunaan kuasa kian jelas harap pihak terbabit segera mengosongkan jawatan tersebut

Anonymous said...

Berani kerana benar.... Takut kerana salah. Tp yg peliknya, mcm mana ada orang tau dah dibincangkan di peringkat tertinggi????

Anonymous said...

ini lah kesilapan pengurusan tertinggi dalam membuat keputusan..mereka tidak fikir bahawa sebilangan staff IKIP bagai isi dan kuku iaitu amat rapat dgn MB....tapi si Perak dan Johor ini tidak sedar diri dalam membuat keputusan

Anonymous said...

MB arahkah bagi sama rata ke? ko ada ke masa MB tu cakap pasal bonus? kalau ko close sangat ngan MB, kenapa ko tak dapat banyak?

Anonymous said...

Anak itik tok wi mandi dlm koloh....
Sudah terang lagi kan bersoloh......

Anonymous said...

ada ura-ura mengatakan bahawa jawatan tuan presiden tidak sah lg sejak 2tahun lepas sila siasat ...

Anonymous said...

hahahaha...elok korang baca buku pengurusan..study dulu

setiap apa yg berlaku dalam kompeni terutamanya melibatkan duit juta2, biasanya dah diluluskan pada peringkat lembaga pengarah...peringkat operasi cuma laksanakan jer...

aku takde la pro mana2 sebab tak berkaitan..cuma org yg nak komen tu biar berfakta la..berilmu..

Anonymous said...

Eh eh..... Ada orang emo plak.... Tau mana org tu dpt sikit? Harus diingat.... Anwar ibrahim dlm kerajaan no 2... Jatuh juga... Sekuat mana bush pun jatuh jg... Tun mahathir pun bersara... Persoalannya adakah kita mau diingat kerana jasa atau diludah & dicerca setelah kita bersara nanti....??? Tepuk dada tanya yp....

Anonymous said...

Dah kalau x berkaitan, mana plak kau tau projek juta? Ikip ada juta juta juta...... Ke....??? Rupiah kot..

Anonymous said...

bodoh jugak ko ni, dah tu bagi bonus 3 bulan...tak sampai juta ke?

Anonymous said...

elok la di siasat..

Anonymous said...

elok la di siasat..

Anonymous said...

jangan la marah... kalau benar bonosnya 3 bulan... mana bisa ada orang postkan cerita ini di pahang daily??? enggak gitu dong??? jangan2 3 kotak air soya bonus ajo....

Anonymous said...

elok la di siasat..

Anonymous said...

aku mintak maaf la..kasar skit tadi
aku rasa ni masalah staff tak perform...kalau cam tu..keje la betui2..jangan ngulor jer...org lain nampak prestasi kita..

cadangan aku, kalau staff ikip tu tak setuju ngan pengurusan..g la cari keje tempat lain...tak sakit ati..sempoi

anak pahang said...

aku ni bukan apa... jgn disorok bangkai gajah dicelah pokok ru taman gelora.... cuma sedih... aku tgk bilangan pelajar sekolah pondok lagi ramai dr ikip... ikip la satu2 nya kolej melayu yg ada... ada duit juta2?? Sepatutnya dah dpt taraf u, kalau tak u pun, KU pun ok.. ini aku tgk macam OKU aje... hidup segan... mati takut tak terima kubur... kalau terimapun takut berasap aje... nak luah mati mak... nak telan mati bapak... kemam ajela....

Din pD said...

Kpd sapa2 yg mengomen reporter yg x beretika tu, sila bagitau sikit pada i mcm mana etika kewartawanan tu? yg bercakap tu reporter ke? 1. i rasa org yg bercakap tu org tertinggi ikip. 2. & tak beretika sebab akta rahsia organisasi di ceritakan dlm blog pahang daily yg dikatakan x beretika ni. 3. cepat melenting seolah2 terasa org mengata kat dia...
4.Teliti Komen ini "hahahaha...elok korang baca buku pengurusan..study dulu

setiap apa yg berlaku dalam kompeni terutamanya melibatkan duit juta2, biasanya dah diluluskan pada peringkat lembaga pengarah...peringkat operasi cuma laksanakan jer...

aku takde la pro mana2 sebab tak berkaitan..cuma org yg nak komen tu biar berfakta la..berilmu." - katanya x berkaitan, ceritanya sampai tahu ke pengarah. nak habaq mai no... pihak operasi yg melaksanakan pun terlibat juga dalam pengurusan ye... input2 budget operasi tu lembaga pengarah tau ke? mereka kena ambik input dari op jg. takut over budget..

Anonymous said...

PDO cuma siar tuduhan je. tak berani ke cari jawapan dari yg tertuduh. Baru nampak profesional, baru boleh direspek kawan dan lawan. kalau setakat provok je budak sekolah pun reti buat..

Din pD said...

x beretika??? Nak ke aduan ni di salurkan ke tv3 ke, rtm ke? Karam singh walia suka bab2 mcm ni.baca betul2 aduan tu. bkn dah jatuh hukum.. baru sebut minta disiasat... lgpun x ada sebut pun pasal bonus... imbuhan & bonus jauh bezanya.. bak kata pepatah "ibarat cacing kepanasan, dah tau panas kenapa duduk dlm tanah"

Din pD said...

So saman lah pdo. bak kata pepatah "knp awak yg x makan cili terasa pedasnya hingga ke 7-11 membeli slurpee..." awak mcm org yg tertuduh aje... atau awak kenal tertuduh? bagi tau i, biar i interbiu dia... i pun nak tgk gak keprofesional mana i ni... kita tgk kebebasan media mcm mana? kalau x benar x kan di parlimen ada sebut.. negara ada undang2... kalau x cukup bukti takkan pdo siarkan... sin jiew jit poh pun dah hallo nak beli berita tu...cakna pun dah tanya... hassan merican pun pm resignkan inikan pulak ikip... bagi email yg lantang sgt ckp pasal etika & profesional tu.. i forwardkan bukti2 yg i ada...

Anonymous said...

betul tu din.. bak kata pepatah... anjing menyalak bukit, sebenarnya dia menyalak kat jcb yg tengah tarah bukit tu.... anjing tu takut pepatah dia tidak dpt diguna pakai lg. sebab dah tak ada bukit dia nak salak....

Anonymous said...

wise man used to say... kalau kita bodoh & berdiam diri.. sesiapapun x kan tau kita ni bodoh... tapi once kita buka mulut semua akan tau kita sebenarnya bodoh...kalau pdo tu x beretika & bodoh & x prof... suruh org yg ckp tu buat blog mcm pdo tu.. jghn hanya pandai menuding jari pada org lain aje ibarat 'anjing menyalak bukit tp kencing kat tiang letrik, x kencing pun kat atas bukit.. karam singgah minum dulu melaporkan...

Din pD said...

hahaha... kelakorlah ko ni aron... aku gelak siap guling2, sambil nangis terkentut2, dgn tangan kiri aku memegang rokok & tgn kanan aku memegang teh tarik... karam singh walia baca ni mesti dia guna dlm aduan rakyat dia...

Anonymous said...

Din pD said...
" i forwardkan bukti2 yg i ada..."

apa lagi Din pD, paparkan la bukti yg ko ada tu...biar semua org tau

Anonymous said...

Din pD said...
" i forwardkan bukti2 yg i ada..."

harap PDO dapat siar jawapan yg tertuduh pula

Anonymous said...

Mat Murai

tak baiklah sapa yg wat tuduhan nih, bkn ker tn. presiden ikip n pn timbalan presiden tuh dah title haji n hajah, takan lah gamok nak aniaya org bawahan...ntah2 bahagian kewangan yang punya angkara cuba siasat gak Bendahari ikip...kuar masuk duit bkn ke dari dia?...tak baik betul la u all nih...

Din pD said...

I ckp i reveal pd u aje any.. any..any anak muosa ke apa nama ni? bg la nama... kalau i reveal in public x beretikalah la pulak. hak cipta terpelihara.. i nak bg kat u pun sikit2 aje... kalau nak go to public, kita tunggu.... kita tunggu kasi panas sikit lagi...biar sampai polis mari weng2 cari pdo...

Anonymous said...

Din pD,
apa pulak hak cipta nyer? kebenaran mesti ditegakkan..takkan auta kot bro?

Din pD said...

mat murai... haji & hajah adalah bukan ukurannya disisi allah... taqwa adalah ukurannya.. title aje tu... siapa kata title haji tu x ada dosa? hajah itu suci? hati. kebanyakkan kita skrg ni pergi ke mekah itu seolah2 mcm budaya sahaja. tidak pergi kerana hatinya, agamanya & ketaqwaannya. habis tu, kalau bagi org yg x bertitle haji atas alasan x mampu, jahat la semuanya? busuk la hatinya? kenapa title haji tu menjanjikan syurga ke? silap2 mak nyah yg nak bertaubat tu lg suci hatinya dr org yg bertitle haji. x kra lah bendahari ke apa. tapi sbg ketua, diakhirat nanti akan disoal juga, tanggungjawab penuh ke atasnya..

Din pD said...

any, provokan anda tidak menggelikan bulu ketiak kiri sy & tapak kaki kanan sy. cuma bulu hidung aje mungkin sebab dah lama x gunting. cari bdk2 skolah aje la kalau nak provok ni... kan kan...

Anonymous said...

kita tgk kuasa rakyat & kuasa pemimpin.... pekerja2 ikip... sudah2 la melayan pdo ni. g keje. nanti pemimpin awok org kata awok makan gaji buta pulok... nanti lepas kerja sy hantor air soya bonus 3 kotak sorang...

Anonymous said...

setelah melenting menjejer dakwaan PDO, Din pD berckp tentang agama dan ketakwaan, then sebut psal bulu pulak. heh split personality rupanya. adios..

Din pD said...

betul tu aron... 'any' ni bukan ikip kot.. sebab tu dia boleh layan pdo time opis our ni... sy percaya kepada pimpinan dsa memerintah pahang ni. ketelusannya dlm memperjuangkan pihak bawahan. kepada warga ikip, jgnlah berpaling dr umno & pas. hanya itu sja yg kita ada utk membela nasib anak bangsa.. anggaplah apa yg berlaku adalah dugaan. percaya lah. kebenaran sentiasa mengatasi kejahatan. semoga isu ini dpat membakarrr semangat warga ikip utk terus meningkatkan prestasi bagi mendidik anak bangsa kita... majukanlah ikip demi masa depan intitusi pendidikan di pahang ni.

Anonymous said...

any, x kira la din pd ni split personality ke apa ke... yg ko dok sibuk melayan td wat per.. dtg x berjemput, balik pun tak di halau.. senang2 jemput la dtg umah makan jemput2. air bawa sendiri.... din pd ni bagi amanat mcm esok nak mati aje... pedulikan any, anu tu.. dia bkn tau pun awak tu sapa.. eh boleh email kan ke saya bukti2 yg awak ada? nak jg bawa ke peringkat tertinggi umno ni... email saya anakjatipahang2@gmail.com

Din pD said...

tq aron, insyaalah nanti i emailkan..

nyonya rogey said...

cara any tu berkomen tu mcm kenal aje. kenapa dinyatakan melenting berjejer pada pdo. melenting rupanya dia bila dikosekkan bulu kakinya...
kalau x tn haji, hajah r tut... kot...

mama ranggi said...

itulah... mungkin jg. minta lah dak2 ikip intai2. mana tau kot ya dia. tgk kan kalau2 muka dia dah mcm pacat ke cacing ke. jalan mcm ulat gonggok yg terkemut2 ke, siput yg terengsot2 mcm sister ngesot ke. kalau ye confirm la any tu hajah tut... or hajah haak tuiii tu...

Anonymous said...

biasanya org yg nenipu ni lupa apa yg ditipunya... whats go up must come down, dunia ni bulat.. hidup bkn menongkat langit... pemimpin adil kita sembah, pemimpin zalim kita sanggah pastu kita simbah dgn cat merah.... benang yg basah jgn di tegakkan. kita masuk washing mesin, spin selama 5 mnit, pastu kita jemur dulu, dah kering kita guna wat jahit mulut2 org2 yg bermulut longkang. jgn bila dah mati nanti kita boleh buat smoke salmon atas kubur dia sudahlah... sebab berasap. moh tgk cite satu malam kubur berasap.... gaduh2 wat pe...

ORG PEKAN said...

Patut...BODOH belaka rupe2 nye puak2 UMNO

tutup je IKIP tu buat dewan futsal lagi bagus..

Din pD said...

Setuju tu. Nanti kita wat game kat situ.

nyonya rogay said...

Kalau x settle hal ni, pru nanti party tupperware aje yg diundi nanti.

Anonymous said...

mmmm

Anonymous said...

Betul ke? Jika betul jangan biarkan dan mesti kena ambil tegas yang tegas. IKIP ni maruah anak Pahang. Kena pertahankan. Jangan hanya cakap sahaja. Jangan ambil mudah.Kalau dibiarkan kelak menjadi pekung. Tak Silap,mereka ini semua orang luar dari Negeri Pahang.Tak hairanlah ini berlaku. Sungguh-sungguh kumpul harta haram dan bawak balik. Mengapa orang Pahang sudah pupus ke untuk menerajui Institusi Pendidikan Negeri Sendiri. Sebab tu IKIP duduk dibelakang sahaja. Patutnya IKIP sudah pergi jauh maju.Semangat kenegerian tak ada susah dan ini adalah punca-puncanya juga. Tambah pulak pilihanraya dah hampir ni. Jangan isu ini menjadi 0.01% UMNO kalah. Atau Jangan bagi pembangkang menang 0.01% kerana isu ini.Kita orang Pahang tak kisah sesiapa buat kerja di Pahang cari rezeki. Tapi amat kisah kalau orang tu ambil hak orang lain.Apa yang berlaku jadi pengajaran dan jangan salahkan orang lain.Paling penting MB,YP dan semua yang terlibat perlu bertanggungjawab.Jangan cari salah orang yang tak nampak. Selesaikan dulu orang yang kita nampak bermasalah tu dulu.

Anonymous said...

Semangat dan besemangat kenegerian perlu ada. Ambil yang positif.Macam Pinjaman Yayasan Pahang perlu temuduga dan ikut syarat. Ambil staf ikut sebab kawan-kawan atau kenalan-kenalan.Inilah puncanya.Siasat betul-betul latarbelakang Tuan Haji Abu Bakar tu. Baru ambil sebagai Presiden.Adakah dia pernah membawa kejayaan sesebuah syarikat sebelum IKIP ini atau sebaliknya.Jangan dengar cakap dia sahaja. Siasat betul-betul.Ramai lagi yang betul-betul ikhlas dan layak dalam menerajui IKIP ini.Habis dan sia-sia peruntukkan yang Yayasan Pahang sediakan kalau orang macam ini diteruskan.

hajah gak cek ni said...

cik gayah oii... ni cek nak habaq mai noooo.. selama ni hang cakap ikut sedap mulut hang aje... hang rasa hang berkuasa ka kat ikip tu. mak bapak hang punya ka ikip tu...? suka2 panggil kami ni anjing la, yahudi la, babi la, ingat kami ni apa? hari kejatuhan hang akan tiba sat2 lagi... org keje bagai nak mampuih hang bukan nak hargai... salah hangn hang tolak kat org nu kat org ni... salah kami ciput aja hang maki mcm aku ni anak hang yg isap susu tetek hang.... Buang title hajah tu tukar ke title kurang hajaq aje. entah ye ke dok hang ni g aji. takut singgah dubai shopping... hang kan suka shopping.. haji tu pun sama... entah ye ke idak hajinya.. kalau dah perangai mcm tu. syok sendiri aje ingat ikip tu membangun dek dia.

haji catur. said...

entahnya.. ye ke idak hajinye... org g haji balik jd lbh baik dari sblm haji. jg nama baik title2 haji ni. klu perangai mcm ni, jgn kan hj mabrur, hj malboro, hj dunhill, hj salem, hj peter, hj semporna & hj2 yg sewaktu dgnnnya pun belum tentu lekat. silap2 main dam haji pun x pandai.. kira duit aje yg si yeop tu tau kot...

Anonymous said...

alah korang ni melalak mcm anjing aje kat dalam pdo ni tak guna.. mari kita face to face la. Kita tgk siapa terkencing terberak minta jgn dibuang kerja. Mentality mcm anjing kurap!!!!!!

Anonymous said...

Allah mendengar doa org yg teraniaya mcm Haji & hajah tu. Biar tuhan tunjukkan siapa korang warga2 ikip yg tak sedar diri!!! tak sedar diuntung!! kalau x ada ikip ni ingat korang boleh cari makan kat tempat lain ke? Pergilah berambus aje dari ikip tu kalau tak pandai hormat pemimpin!!!

1 UNDI SAHAJA WEH! said...

wawasan 2020. IKIP Tengelam bukan gemilang.moh weh balik! Kita rakyat pahang doa ajer IKIP ni bertambah maju. Bior yg bijok mikir.Esok kita mangkoh ajer...yang pasti pangkoh lah BN atau PAS. Jauhkan DAP dan PKR yang songsang tu.

Anonymous said...

board of director pun x sibuk2 nak komen... korang yg sampah2 ni nak ajar mcm mana nak manage kolej!!!! Kalau ikip x kutip korang2 ni entah kerja jaga tiket parking mpk aje kot. tak pun kutip sampah aje yg layak bagi korang kan. setaraf... kalau tak tahu urusan pihak atasan, jgn memandai la. Kalau dah gila sgt kuasa!!! aku nak tgk sejauh mana korang boleh tadbir ikip tu... silap2 jadi tempat pembuangan najis aje... biar semua orang tahu... ikip jatuh disebabkan anjing2 kurang mcm korang ni yg puncanya

Abu Sayap Kanan said...

Mangsa yang teraniaya sudah pastilah pegawai dan k/tangan bawahan yang begitu komitmen dalam menjalankan tugasan mereka selama ini. Tindakan memanipulasi agihan imbuhan yang sepatutnya diterima secara saksama oleh semua kakitangan jelas sekali satu perbuatan khianat kepada hak orang lain.Zaman Datok S dulu sikit sama sikit. Zaman Pak Cik B ini, Nasib ko laa labu.Ni peluang aku.Ko bodoh tak pandai tipu.

Sayang IKIP said...

Bersabar dan berdoa sahaja. Cadangan kalau dirasakan betul dan perlu pembelaan, buat report polis dan buat laporan ke pejabat buruh ke sabagai contohnya laa. Jangan bising-bising dengan media. Ramai yang membaca.Kenangan lama tetap dirasai. Cabaran ini pasti membawa kemajuan jika dihalusi dengan bijaksana.Tapi mengapa kejamnya mereka sampai sanggup mengambil hak orang lain kerana tamak hal peribadi.Terbaik ialah letak Jawatan.Pepatah melayu.Sekali berak ditengah jalan.Sampai mati orang ingat.

abu sayap kiri plak said...

Pemimpin harus ingat! Firaun yg gagah pun hancur... Tahap kesabaran pekerja bawahan pun ada limitnya. jadilah pemimpin yg kami tunduk hormat kerana budi pekerti yg mulia & bkn tunduk kerana takut sbb selalu kena ugut nak buang keje. jgn sampai bila sampai ajalmu, seorang pun x dtg menjengah.. tgh2 malam cari kubur dia sebab nak kencing beramai2 di atas kubur tu...

Anonymous said...

X pelik rasanye Kak yah wt lagu tu. Masa kami kerja ikip belum thn 2000 dulu, dia cuma lecturer maths yg xde pe pun tp dia caras semua org.. Cara dia jatuhkan org memang x masuk akai.. So kalu skang ni de org nk jhnamkan dia mmg sesuai.. Berkat doa org teraniaya... Kami ni dpt ofer lg baik, malas lyn la org cam Kak yah tu. Sb dia kalu p tmpt len xleh survive pun..

Anonymous said...

Abu sayap kiri... sabar.. jgn lah sampai nak kencing kat kubur tu. ikip dah x ada toilet ke? nanti minta hishamudin yp bagi budget buat toilet baru 3 unit kat tepi setiap gazebo tu. baru ramai org duduk kat gazebo tu. beratur tunggu nak rasa toilet baru...

Anonymous said...

woi!!! jgn nak ngada2 nak merendah2kan kakitangan mpk plak!!! Nanti aku suruh org2 mpk yg jaga parking tu cari kereta any tu letak saman parking byk2 & org yg angkut sampah tu longgok sampah byk2 kat depan umah Hj & hjh tu... nanti kita spray ABAH (asal bukan ayah haji) byk2 mcm ABAI (asal bkn anwar ibrahim) tu. kat bawah jambatan tg lumpur spray sebelah ABAI tu

Anonymous said...

Puan rugayah bukan Prof madya dr rugayah ye.. Sedarlah kalu ikip ni Naik taraf jd uni, Puan la org pertama kna campak macam anjing.. Sudah la buat jht dgn org.. Sianla kat ank2 yg mkn duit haram.

Din pD said...

Sudah2 la tu... bawak2 solat sikit... Control bahasa yg digunakan. Jgn jadikan blog ni tempat maki hamun org dgn bahasa2 yg x sepatutnya. Sambung esok pulak. Bak kata fadilah kamsah... ok3 jadikan hari esok lbh baik dr hari ini. jgn jadi kan hari2 mcm hari sabtu & ahad sbb malas nak g keje...

Anonymous said...

bukan ke dia ada phd ke?

abu bakar ellah.... said...

biarlah dia dgn angan2 dia. patutlah dia takut dpt ku... takut kena tendang keluar kot... baru jd naib presiden tu, kalau jadi presiden mau dia panggil pekerja2 ikip tu kepala dinasour la, patung barbie la silap2 kepala alien pun ada. x pun dia upgrade sikit... oh my english la... kepala anjing jadi hotdog, babi jadi pork corn & yahudi jd ya juga...ya.... beddabeddooo... moh main sukan pentek... nasib baik dia x sebut pan*** or te*ek or pancake.... dah tau x ada ilmu tu jgn la cerita mcm terer ngalahkan kamus english oxford. Oxford tau tak? bukan yg import export tu ye...

abu bakar ellah.... said...

biarlah dia dgn angan2 dia. patutlah dia takut dpt ku... takut kena tendang keluar kot... baru jd naib presiden tu, kalau jadi presiden mau dia panggil pekerja2 ikip tu kepala dinasour la, patung barbie la silap2 kepala alien pun ada. x pun dia upgrade sikit... oh my english la... kepala anjing jadi hotdog, babi jadi pork corn & yahudi jd ya juga...ya.... beddabeddooo... moh main sukan pentek... nasib baik dia x sebut pan*** or te*ek or pancake.... dah tau x ada ilmu tu jgn la cerita mcm terer ngalahkan kamus english oxford. Oxford tau tak? bukan yg import export tu ye...

Anonymous said...

jgn lah hentam teruk sgt kak yah tu. dia pun ada maruah, ada anak, suami, kalau pun dia bg makan hasil haram pada anak2nya biarlah dia & allah. Lembaga hasil dalam negeri pun x kata apa2. bak kata karam sing a song, kera di tc disusukan, anak di rumah nak mcd pun x dapat.

Din pD said...

Salah tu aron.. karam singapura dilanda todak melaporkan... roti bakkar di tmn gelora sedap tapi ikan bakar di seberang tg lumpur jua yg dikejar...

AnakPahangTulen said...

ish ish xbaik kutuk haji ngan hajah mcm tu,sebab dia berdua kan tergolong dalam golongan mukmin(kononlah kan.xkan lah dia nak maki orang anjing kurab,yahudi semua?(memangpun 2jebon ni)ni aku nak pesan kat kamu hajah dengan kamu jugak haji,ko berdepan dengan manusia,bercakap pun dengan manusia,hidup pun dengan manusia.so kau xpatut bercakap dengan pekerja mcm tu.kalau mcm tu cara ko bercakap?itu bkn tempat ko tapi tempat makan gaji bute je 7 keturunan ko berdua akan makan hasil gaji bute je....xmustahil lah anak2 ko pun same ligat kan org xtahu xpe tapi luar dalam ko berdua aku tahu sangat sangat jadi?peluang yg ko ade 2 sahaja 1.tinggalkan ikip 2.ko hambat keluar dari ikip dengan segala penyelewengan ygb ko buat.....ko pikir dan buat keputusan terbaik untuk ko berdua...

Anonymous said...

kepada yg bkn ikip jgn nk menyibuk pulak nak komen2. mind your own bisnes.. kpd warga ikip... binatang pun tau balas budi tuan dia!!!! golongan driver2 x ada ke nak hentam mgmt? Jgn nanti jadi driver bas tambang aje nanti.. pihak ikip dah kenalpastisiapa yg terlibat dlm menghantar dokumen ke pdo. pembalasan akan tiba nanti..

Anonymous said...

pdo ni public punyo... ado den kesah!!! takut ke??? den nak post ko, piss ko, puss2 ko, suko ati den la.... takpe nanti pdo ni kita minta tuhan panah petir aje. mesti ko suka kan?kan kan...

Din pD said...

aik aron... pdo kena panah petir??? tak baik awak minta doa mcm tu... bak kata karam di lautan sepi.. dengar guruh dilangit sediakan payung sebelum hujan, jgn diorder roti tempayan kat alif pulak

Anonymous said...

bukan doakan gitu maksud sy.. sebaliknya... pepatah tu pun salah..karam di lautan sepi mana ada ckp gitu... karang singgah umah ye cakap.. ibarat dengar guruh di langit, berkejar la ke bilik hj & hjh tu, takut2 dipanah petir....

mck cuci said...

pihak dato seri kena pandang serius hal ini... setiap masa semakin panas... seperti panasnya tempat parking motor itu... kerana ford itu parking di parking motor itu... cakaplah apapun hari2 mcm tu & ford itu wat x tau aje...

Anonymous said...

ayat kenal pasti tu tak boleh blah betul apa salah kalau kita nyatakan kebenaran..kalau sudah kenalpasti pon ko nk buang kerja dia? nampak sgt ko jenis tak boleh nk terima kebenaran..bodoh..akta pekerja ada..ko tak boleh nk buang pekeja suka ati ko..kepala anjing!

Anonymous said...

Istighfar banyak2 tuan/puan. Apa sudah berlaku?. saya kenal siapa tuan/puan yang beri komen. Saya mohon maaf jika saya orang Johor yang berkerja di Pahang, Saya minta maaf jika saya dilahirkan dengan wajah sombong, saya minta maaf jika saya dididik bercakap demikian. Saya minta maaf jika saya terima tawaran VP dari mantan terdahulu walau berkali-kali saya beritahu saya orang Johor. Saya minta maaf segalanya, saya tahu saya bukan sesiapa.Janganlah kerana ini, tuan puan sia-sia mencatitkan fitnah yang difikirkan ada kebenarannya. Pd rakan IKIP yg merasa sangsi penilaian ini, tuan puan boleh melihat penilaian yang diberi oleh ketua jabatan dan pegawai atasan kepada anda, jemput datang lah ke ofis saya. Jangan hanya mendengar pihak yang belum tentu kebenarannya. Saya tunjukkan perkara sebenar kerana itu adalah hak tuan puan. Tugas saya hanyalah compile apa yang mereka berikan. Jika cerita pasal pengurus pemasaran, ini adalah keputusan dari team pemasaran sendiri.Malah telah saya iklankan beberapa jawatan tersebut. Tetapi kurang yang layak serta tiada pengalaman berkaitan. Tuan puan juga dijemput untuk menjawat jawatan VP kerana itu bukan keutamaan dalam hidup saya. Saya tak perlu takut kepada sesiapa dan tekanan ini, saya hanya takut kepada Pencipta.
Kita dah di Nisfu Syaaban, knp perlu begini beri kenyataan??. Saya sendiri tak boleh menilai haji saya, kerana itu urusan Allah. Janganlan kerana kebencian tuan puan kpd saya, maka ibadat haji dihina. Masyallah!!. Saya bersedia menjemput mana2 badan penyiasat rasmi untuk menyiasat saya dengan izin pihak berwajib. Saya bukan pembesar negeri yang tuan puan nak beri kenyataan yang panjang lebar bergini. Saya bukan sesiapa, saya hanyalah orang Johor yang ingin menaburkan jasa kepada anak Pahang. Tapi jika itu dipandang serong juga, saya bersyukur usaha yang telah saya lakukan . Saya maafkan tuan puan kerana rasa simpati saya..saya khuatir jika tuhan mengambil nyawa saya, saya tak sempat minta maaf dan memaafkan..
Demi Allah , inilah hanya kenyataan yg saya keluarkan, tidak sebelum dan selepas ini.
Rugayah Hussein
Anak Johor, bermaustautin di Pahang.

Din pD said...

kena ckp betul2 mck cuci, nanti dato seri tanya pasal ford yg park d parking moto tu aje... pasal ikip x timbul pulak nanti. x pasal2 tn punya kete ford tu kena interbiu plak nanti..

Anonymous said...

ayat minta simpati.. maaf saya tak dapat terima kenyataan kamu..
kami kenal siapa kamu rugayah.. maki orang sesuka hati.... walaupun dah balik dari mengerjakan haji... fikir balik apa yang telah kamu lakukan..
fikirkan semula.. pintu mohon keampunan terbuka dengan luas tanpa hijab pada malam ini.. siapa yang harus minta maaf..

1 malaysia said...

Rogayah, tak perlu skrg nak tunjuk baik nk minta2 maaf. 7 keturunan ko, raya 7 kali, Kiamat 7 kali pun aku x maafkan!!! ingat balik kata2 cacian & makian awak pada org bawahan awak!!! atau awak ni mental yg baru keluar dari wad gila.. perangai awak yg membuatkan org mempertikaikan haji awak. sblm ke haji marah biasa2 aje, balik haji siap ada kepala babi, anjing, yahudi bagai...!!! sy peduli apa agama awak & tuhan awak. sy doakan agar tuhan awak bagi seksaan yg setimpal atas perbuatan awak!!!! sy harap awak mati telanjang di tengah jalan depan ikip...

Anonymous said...

apa ni...cool ler...jgn mcm tu..nanti balik pada kita lak..

MALU sikit said...

SUDAH LA KO ORANG IKIP SEMUA....BUAT MALU MARUAH IKIP SAJA....

MACAMANE UNTUK DISOKONG DINAIK TARAF KE UNVERSITI KALU HAL...MACAM KAMU ORANG TAK BOLEH SELESAI SECARA PROFESIONAL....FIKIR2 LA SIKIT

Anonymous said...

,puan rugayah terima kasih samakan kami setaraf dgn anjing,,itulah bahasa yg puan sentiasa gunakan di opis kpd kami,,
lagi satu hina sgt ke kerja kutip sampah di mpk tu,,sekurang-kurangnya depa taklah punya boss mcm puan yg gila kuasa dan tamak haloba..puan boleh cakap mcm-mcm pada kami tp kami tak dpt balas di opis pasal tahu sangat perangai puan yg teruk tu,,kalu gentle sangat kami cabar puan letak jawatan..
jgn kata puan di didik cakap kasar sedangkan puan kat pejabat sering herdik kami dgn perkataan anjing,,babi dan sebagainya yg yg patut keluar dari mulut seorang wanita yg bertudung,,,,,sudahlah pura-pura,,mungkin ini balasan Nya pada puan yg sering jatuhkan maruah kami....semoga Allah sedarkan dan bawa puan kejalan yg benar..aminnnn

setaf puan yg sering diherdik dan dipanggil bodoh.
hari ini cukup bahagia buat kami

Anonymous said...

apa ni,aku tak pernah dengar pun maki mcm tu. duduk kat situ aje, tak ada apa2. kau tambah2 ke??

Anonymous said...

Macam betul baik je bile menulis tp cuba baca betul2.. Sempatla sinis juga di akhir ayat... 'memberi kemaafan'??
Rasenye split personality la.. Cliché sungguh..

waris mat kilau said...

Awak sepatutnya jawab begini Rugayah-anjing la banyak2 tuan/puan. Apa mau?. saya kenal siapa tuan/puan yang beri komen. Siap korang. Aku bomohkan. Ya!sy mmg org bugis johor yg nak kaut untung kat pahang! ya mmg sy dilahirkan dgn muka sombong & buruk. sbb tu sy dengki pd korang yg muka comel!!mmg sy suka ckp. sy yg berkali2 minta jawatan vp dr mantan sbb org johor aje yg terer. Saya x nak minta maaf segalanya, saya tahu saya bukan sesiapa. nama sy rugayah tau. Pd babi2, anjing2 & yahudi2 IKIP yg merasa sangsi penilaian ini, tuan puan boleh melihat penilaian yang diberi oleh ketua jabatan bomba dan pegawai atasan kepada anda kat tingkat atas nun, jemput datang lah ke ofis saya. bawa jemput sendiri, Jangan hanya mendengar radio era shaja, pihak yang belum tentu kebenarannya ialah sy. Saya tunjukkan rupa sy yg sebenar kerana itu adalah hak tuan puan. Tugas saya hanyalah ambil apa sja duit yang mereka berikan. Jika cerita pasal pengurus pemasaran tunas manja tu, ini adalah keputusan dari team pemasaran giant.Malah telah saya iklankan beberapa jawatan tersebut. Tetapi kurang yang layak serta tiada muka sombong mcm sy. Tuan puan juga jgn nak mimpi untuk menjawat jawatan VP kerana itu bukan keutamaan dalam hidup saya. yg utamanya sy nak jawatan presiden. Saya tak perlu takut kepada sesiapa dan tekanan ini, saya hanya takut kepada dato sariah & mb
Kita dah tgk cerita Ahmad Nisfu , apa yg kau merepek ni SETAN!!!??. Saya sendiri tak boleh menilai haji saya, sebab tu sy jadi mcm ni. makin galak memaki korang. Janganlan kerana kebencian tuan puan kpd saya, maka ajak sy main dam haji. Malaslah!!. Saya bersedia merasuah mana2 badan penyiasat rasmi untuk menyiasat saya dengan izin pihak berwajib sambil makan wajik. Saya bukan pembesar negeri johor yang tuan puan nak beri kenyataan yang panjang lebar bergini(eja begini pun x betul nak ajar org etika wartawan). Saya bukan sesiapa, saya hanyalah orang Johor yang ingin menaburkan benih2 kebencian kepada anak Pahang. Tapi jika itu dipandang serong juga, saya terpaksa sorong papan tarik papan la pulak. Saya takkan maafkan tuan puan kerana rasa kebencian saya..saya peduli apa jika tuhan mengambil nyawa saya, saya tak sempat minta maaf dan memaafkan..
Demi pangkat & harta , inilah hanya kenyataan yg saya keluarkan, yg sebelum tu pun ye jg dan selepas ini akan lbh panas lagi.
Rugayah Hussein
Anak buangan Johor, bermerempatantintun di Pahang.

1 malaysia said...

sy bkn seagama kamu. x mau cool. 4 thn dah cukup cool

Anonymous said...

assalamualaikum,,
kepada dato menteri besar tolonglah tengok apa dah jadi di ikip ni...orang bawahan dah mula bersuara,,kalau takde angin masakan pokok bergoyang..
lagi satu nak tanya dato seri..dah tak de ke anak jati pahang untuk jaga ikip sampai terpaksa ambik pompuan ni..kalu tak ambik jelah minah indon..
tentang lakonan puan rogayah ni saya rasa dato boleh tengok respon anak buah beliau tu,,hebat masing-masing lepas geram yg terkumpul dah bertahun-tahun..jgn sampai kami boikot ikip dan boikot kepimpinan dato seri..kami anak pahang mengundi di pahang..INGAT,,PRU DAH DEKAT DAN KAMI PUN ADA HAJAT...TOLONGLAH KELUARKAN POMPUAN INI DARI IKIP DAN YAYASAN PAHANG,,GANTI DENGAN ANAK JATI PAHANG..HIDUP DATO SERI...

harimau jadian said...

malu sikit, diarg dah cuba mcm2 saluran. bila disuarakan, kena ugut, kena cantas. kena pijak dr tingkat 2 sampai tanah. bila dah sampai tanah. nak ke mana lg. bgn balik & x peduli apa nak jadi jadilah!!!!

Anonymous said...

pernah terbaca hadis..cuba cek dalam sahih muslim.

kalau kita berkata yg benar tentang seseorang, itu dikira mengumpat..

kalau kita berkata yg palsu tentang seseorang, itu dikira memfitnah..

jadi, bersaksilah anda semua...aku dah sampaikan pesanan Nabi Muhammad S.A.W kepada kalian.

Assalamualaikum.

Anonymous said...

hadis juga ada ckp boleh perangi org2 munafik, murtad. tapi sapa blh sahkan seseorang tu munafik ke murtad ke. mengumpat & memfitnah tu tgk pula dlm konteks apa. konteks lens ke atau senang2 kontek la gua. so org yg paling byk dosa mengumpat & fitnah adalah... wartawan, pembaca berita, zizan melodi, pengacara mhi, selamat pg malaysia, hello on 2, hasbullah awang, rahim razali, kan kan... blajor x berguru x jadi boh...

Anonymous said...

kepada MALU sikit..apa yang ko malu yekkkk...ko dpt banyak yekkk sampai tak tahu hujung pangkal sumbangan ko kat IKIP...sedar2 lah jgn jd penjilat kaki gayah n bakor...

Din pD said...

wan ustaz aron... nak ganti haron din ke?

Din pD said...

jgn jadi haram jadah sudah....
aron nak jd haron din, rogayah dah goyah, bakar.... kita kena tanya usop wheelcha ape benda nak wat dgn bakar tu..

Anonymous said...

salam
baguslah ingatkan kami pasal kita perlu pesan memesan antara satu samalain..tapi ingat kesabaran seseorang ada batasnya..lebih-lebih lagi kalu menyentuh soal maruah dan di maki hamun..bagi yg tak pernah alami memanglah tak rasa apa-apa tapi kami ni dah lama tertekan pasal tu ayat2 kami nampak mcm tak rasional,,..rasanya ni berita ini mcm satu rahmat pulak kpd kami..inilah ruang kami luahkan perasaan kami..yg bedrtaraf kuli dan tak berpelajaran ini..tapi sekurang-kurangnya kami taklah jadi kaki ampu mcm setengah tu..kami tak kisah apa orang luar kata tapi hari ini kami rasa cukup bertuah dan lapang dada diberi ruang utk luahkan perasaan kami..,,tak kisahlah rugayah tu nak denda kami lepas ni..pasal kami memang sentiasa kerja dlm keadaan tertekan di bawah rugayah..ni..fikir-fikirkan lah..

Anonymous said...

sy ada cadangan... siapa punya statement yg ke 100 dpt hadiah... makan tengahari bersama org2 kat atas nu.... di gazebo....

Din pD said...

adakah tawaran tu di buka kpd org luar aron? pdo x pernah dikomen begini sblm ini... karam singh walia pun x sempat nak taip & salin pepatah petitih yg kita gunakan...

Anonymous said...

ye juga dibuka kpd org yg pakai seluar dalam kat luar. makcik kantin sek tok sira pun boleh... kita akan tambah lagi hadiah saguhati... parking di tempat bdk ford yg parking kat parking moto tu...

Anonymous said...

bagi kupon makan free kat kafe ikip selama seminggu pun sodappp

sweetoo said...

tak mau la... nak parking kat aircond tepi pagar.... sejuk sikit...

Anonymous said...

ford ke persona ke..nnt aku nk beli kereta besor..jaga lah ko..parking aku kene 2 petak...nnt tak muat langgor plak tiang

mck cuci said...

ciss.... siapakah itu...??? sweetoo???

Anonymous said...

pengharaman pengunaan Facebook di IKIP.? sapa punya undang2 ni?

Anonymous said...

Kita dah ada pemenang... mck cuci... hadiahnya sila collect di pengawal askar wataniah yg selalu senyum2 kat kereta kebal waktu makan tgh hari... mcm ada niat nak bawa balik aje kereta kebal tu...

Anonymous said...

Banyak masa terbuang bila menggunakan FB

sweetoo said...

pengharaman penggunaan fb di kawasan yg ada tulisan ikip aje. tertinggal perkataan tulisan tu.. di kaw yg x ada tulisan ikip boleh guna fb. pastikan bw bb sekali & broadband sekali. nanti network ikip kena sekat sebab ramai guna fb. fibre x pasang lagi... takut angin kuat. nanti angin x lepas keluar pulak kan. tadi yo yo or aje minta maaf la, tup2 sambil2 tu ada lg dia fikir law2 baru

Anonymous said...

tapi rugayah pun layan FB masa ofis hour... gambar FB pun ambik dalam opis dia...
Sape yang buang masa...
buat peraturan, tapi sendiri langgar... apa dahhh.....

Din pD said...

sama byk ke masa terbuang org yg cari org yg guna fb tu? habis yg guna blog dr pagi sampai ke tgh malam ni masa x buang ke? jgn tipu la ckp ko baru follow. aron.. bantuan..

Anonymous said...

Nampak nye kemarahan anda tak dapat disejukan....elok rehat dulu la

Anonymous said...

saya musykil kenapa rugayah tulis dia kenal semua orang yang komen disini...mungkin dia akan membuat agenda lain untuk membalas dendam terhadap staff dia......kepada inspektor gajet mohon siasat

Anonymous said...

betul din... kita ni dah mmg keje dgn laptop 24jam. ko plak jaga blog ni kan? masa terbuang guna fb tu law x leh pakai punya... najib pun ada fb, tweet, preet. yg guna fb x tentu masa tu yg buang masa. alah... masa kecik2 dulu main laga guli dr pagi sampai ptg, x pulak dikategorikan buang masa... tgk wayang 2 3 jam tu x buang masa ke? breakfast sejam kat tmn gelora tu x buang masa... yg penting time management. gunakan kemudahan sebaiknya

Anonymous said...

kami semua baru nak marah hari ni..
kalau rugayah, marah hari hari, dah bertahun tahunka mi dengar dia marah.... lengkap dengan pantun pantun bisanya..
kami hanya akan berehat dari marah kalau dia dengan sekutunya keluar dari IKIP.
apa kata orang lain?

AnakPahangTulen said...

kepada yg bkn ikip jgn nk menyibuk pulak nak komen2. mind your own bisnes.. kpd warga ikip... binatang pun tau balas budi tuan dia!!!! golongan driver2 x ada ke nak hentam mgmt? Jgn nanti jadi driver bas tambang aje nanti.. pihak ikip dah kenalpastisiapa yg terlibat dlm menghantar dokumen ke pdo. pembalasan akan tiba nanti..(habis sebagai anak jati pahang ni hanye perlu tengok je ke korang duk belasah kemewahan kat bumi pahang ni?saya xde hak sebagai anak pahang di negeri pahang?itu yg cube disampaikan?yg kamu perlu buat sekarang ni bkn mengertak org yg membuka pekung kamu berdua tetapi mengubati pekung kamu dengan cara yg lebih relavan lg.hak saya sebagai anak jati pahang adalah mutlak jgn persoalkan soal tu...jgn bany7ak dalih lagi duk pusing sana pusing sini bile menaip statement ia menampakkan lagi kebodohan kamu tu.kami yg melihat dan mengalami ni xbodoh dan xbute jadi harap maklum ye hajah dan haji!!!!!!!!!

Anonymous said...

adapun rugayah ini bukanlah org sebenar yg menulis, mana mungkin dia terus terusan suez menunduk kepada kalian semua... bajingan2 saja padanya... makanya... kebarangkalian dia mau menbuatkan bajingan2 seperti kalian berseronokkan, lalai & taksub bahawa kalian akan mendapat kejayaan... padahal dia bersenang lenang... sambil makan2 gitu... maka yg menulis itu belum boleh di katakan rugayah sendiri. seperti sy... barangkali sy ini mb. cuma menggunakan nama & identiti samaran, bkn samarinda ye...bak kata farid ismeth emir... meraba & merangkak dlm samar adalah lbh baik dr meraba2 cari suis lampu dlm terang. renung2 kan..

Anonymous said...

marah itu perangai setan... sabar... rugayah marah takpe... sebab setan pun x sanggup nak ikut perangai dia... setan dah habis modal nak hasut rugayah supaya buat jahat. habis katam dah ilmu jahat setan tu pd dia. rugayah asal dpt pinda, dpt pinda ikut keadaan semasa & kesesuaian situasi.... setan pun naik pening, apa nak heran.... cuba offer jawatan tok imam kat dia. mau dia sebat juga... janji masyukkk

Anonymous said...

Perangkap!!!!

AnakPahangTulen said...

memang sampai aku mampus pun aku xkan puas hati dengan ko hajah dan haji,ingat ye sampai izrail cabut nyawa kau berdua aku xkan pernah selesai dengan kamu berdua............

AnakPahangTulen said...

oh bendehari ikip yg terhebat....ko pun same naik je kalau meting korang bertiga je kan ko ingat aku ni kayu?batu?atau tugu duk layan je pe'el korang semua,ko teruskan mcm ko sendiri yg jerat diri,,,jgn jadi anak pahang yg menghancurkan atau melingkupkan harta pahang ni....

AnakPahangTulen said...

mat lalang jgn duk senyap dalam kelambu...hantu aku dah masuk nehhhh!!!!!!!!!!!

Ada Rahmat Di Malam Penuh Rahmat said...

Moga Allah merahmati semua perkara yang berlaku.Jangan jadikan kemarahan sebagai benteng terakhir.Perbanyakan selawat.Mangsa kena duduk dan fikir secara terbaik.Sesiapa yang terlibat kena duduk dan bertenang.Selalu orang tua-tua kita berpesan,sabar itu separuh daripada iman.Terima hakikat yang nyata ini untuk memperbaiki kelemahan diri yang ada.Kita tidak mahu menjadi jaguh kampung.Kita tidak mahu jiran tertangga kita bertepuk tangan melihat kehebatan lakonan yang dipertontonkan.Sebab ini isu dalam kain.Bersambung....

Sambungan... said...

Sambungan...Sebab itu dalam diri kita perlu ada perasaan sedikit malu.Kita bangun dengan niat dan nekad bahawa semua ini adalah sejarah dalam hidup ini. Sebab itu kita kena berhati-hati dalam mengeluarkan kata bicara.Manusia jika tidak dijaga hati dan perasaan maka musnahlah segala-galanya.Sesiapa yang bertanggungjawab(dalam keluarga adalah bapa)dalam syarikat adalah ketua.Janganlah seperti membaling batu suruk tangan.Ketua perlu kehadapan menyelesaikan masalah anak buah yang dalam kemarahan atau kata keras sedikit dengan izin dalam kegelapan yang membuak.Jangan menjatuhkan hukuman kepada seseorang tanpa sebab.Biarpun betul atau salah,carilah penyelesaian yang terbaik. Sebab kita perlu ingat bahawa setiap pekerjaan dan keputusan yang kita lakukan adalah ibadah kerana Allah.Hanya Allah yang berhak menetukannya.Dalam soal ini kita sebagai hamba Allah kena letakkan diri kita sama sahaja. Perbezaan Iman dan taqwa adalah hak Allah. itu adalah rahsia.Sama-sama duduk dan berfikir secara bijaksana.Ini semua adalah yang telah ditentukan oleh Allah yang Esa.Beramai-ramai memperbanyak permohonan kepada yang baik-baik diperolehi. Jangan doakan yang tidak baik.Doa-doa yang tidak baik itu adalah salah.Begitu juga mencari kesilapan dan kelemahan orang lain juga salah jika dengan niat nak menjatuh orang tersebut. Cari kelemahan orang dengan niat murni untuk membantu kelemahan tersebut adalah lebih baik.Hebat umat muhammad ini jika bersatu- padu.Hebat lagi umat muhammad ini jika berganding bahu.Percayalah bahawa kemusnahan sesebuah negara adalah berpunca dari rumahtangga.Ini kerana titik kecil (masalah)tersebut perlu dipadamkan dengan penuh berhemah dan perasaan kasih sayang.Bukan senang menjadi seorang ketua jika ada setitik niat kita tidak faham dan jelas.Berjawab diakhirat nanti.Inialah detik-detik kecemasan yang perlu ditangani sebelum ianya merebak-rebak dengan maraknya.Orang memarah itu perlu banyak-banyak bersabar. Kita orang Islam boleh banyakan berselawat.Apabila sudah diserahkan kepada media,tanggungjawab anda sudah anggaplah selesai dahulu.Biar pihak media uruskan.Pihak berkuasa bertanggungjawab.Biarkan mereka dengan tanggungjawabnya.Jika pihak berkuasa tidak melaksanakannya. sesungguh biarlah pihak tersebut akan jawab didepan Allah kelak. Yakin dan pasti.Sebab Allah maha mengetahui biarpun sehelai daun yang gugur di bumi atau setiap butir pasir di muka bumi ini.

sambungan said...

Sambungan...Manakala bagi mereka yang bertanggungjawab sebagai paling Ketua,perlu tampil dan berani memanggil semua anak-anaknya(tiada dikecualikan) bersemuka menyelesaikan kekeruhan ini.Tapi perlu diingat, jangan sesekali mencari kesalahan.Mengapa?kerana orang yang suka mencari kesalahan orang lain adalah kurang bijak.Pepatah ada mengatakan satu jari telunjuk menunjuk kesalahan orang, manakala jari-jemari kita yang lain-lain itu sudah menang mejoriti menunding diri sendiri.Ingatlah bahawa Pengarah-pengarah,Pensyarah-pensyarah dan pegawai-pegawai ikip semuanya bijak pandai.Semoga dengan kebijaksanaan yang ada, masalah boleh diselsaikan dengan cara yang terbaik dengan Allah.Menteri Besar juga memerlukan bantuan semua. Beliau juga adalah seperti kita.Tetap ada kebuntuan.Tetap ada keraguan. Dan yang pasti,kadang-kadang MB juga tak mampu nak buat semuanya. Setiap peringkat kena befikiran secara wajar. Terutamanya yang paling Ketua.Inilah masanya untuk melaksanakan kehebatan seorang ketua untuk menyelesaikan masalah. Negeri Pahang amat luas untuk makluman semua. Kita perlu membantu MB.MB juga perlu ingat, rakyat telah membantu beliau.Mengangkat beliau menjadi MB.Kalau tidak pun Orang Melayu yang sama agama dengan kita.Kita jangan mengkhianati antara satu sama lain.Biar beliau fikir yang lebih besar.Pengurus Besar Yayasan Pahang kena maklum pada yang paling Ketua di IKIP sama-sama buat pertemuan.Lagi terbaik Dato pengurus besar ada sekali.Selesai dengan cepat dan tutup buku dengan novel yang kurang elok ini.Ini pandangan ikhlas daripada rakyat Negeri Selanggor.Kita ni serumpun dan seagama.Sesiapa sahaja boleh kerja dimana-mana dibumi Allah ini.Tuan rumah kenalah bertolak ansur. Manakala tetamu kena lebihkan sedikit hormat kepada tuan rumah.Allah pasti memberikan yang terbaik jika niat semua adalah yang terbaik.Selamat Berjaya!...

Anonymous said...

Sy setuju...

Anonymous said...

Tapi rugayah kata dato yp suruh buang aje staff2 yg bermasalah ni. Jgn simpan. Bila staff mengadu, staff itu yg salah. Lama2 hilang pertimbangan la.... Ikip ni tau komplen aje... Kdg2 komplen ni utk improve. Politik pun ada parti pembangkang

Anonymous said...

mari kita teliti komen rogayah ni-Istighfar banyak2 tuan/puan.(dah pandai guna istighfar dah skrg ni,,, sblm ni bodoh, babi,anjing & yahudi aje dr mulut dia) Apa sudah berlaku?(sdh gaharu cendana pula). saya kenal siapa tuan/puan yang beri komen.(ugut plak...) Saya mohon maaf jika saya orang Johor yang berkerja di Pahang, Saya minta maaf jika saya dilahirkan dengan wajah sombong, saya minta maaf jika saya dididik bercakap demikian.(humble plak. down to earth.rupa paras tu Allah dh jadikan mcm tu. biar rupa buruk janji hati bersih... Rasanya x ada mak ayah dlm dunia ni adidik anak2 dia ckp babi anjing yahudi kat org. awak yg mendidik diri sendiri mcm tu. harap anak2 awak x terikut didikan awak tu.) Saya minta maaf jika saya terima tawaran VP dari mantan terdahulu walau berkali-kali saya beritahu saya orang Johor.(x kisahlah sekalipun awak dilantik. belajarlah mentadbir dgn baik. gunakan perkataan2 yg baik2 pd staff2 bawahan. baru org respek kita & boleh bekerja seikhlasnya) Saya minta maaf segalanya, saya tahu saya bukan sesiapa.Janganlah kerana ini, tuan puan sia-sia mencatitkan fitnah yang difikirkan ada kebenarannya.(org ada bukti kukuh la. rekod percakapan lagi. x videokan aje.fitnah kebendanya.) Pd rakan IKIP yg merasa sangsi penilaian ini, tuan puan boleh melihat penilaian yang diberi oleh ketua jabatan dan pegawai atasan kepada anda(rakan ikip? baiknya...selama ni babi & anjing aje rakannya. penilaian apanya?bonus apanya kalau ikip rugi? mb ckp masa dinner tu semua kakitangan dpt. ini apa pulak separuh dapat separuh tak?)., jemput datang lah ke ofis saya. Jangan hanya mendengar pihak yang belum tentu kebenarannya(bila2 blh dtg ofis awak, tp mau ke awak dgr ckp org? dah ada yg jumpa awak sblm2 ni. last2 ckp awak juga yg betul). Saya tunjukkan perkara sebenar kerana itu adalah hak tuan puan. Tugas saya hanyalah compile apa yang mereka berikan.(compile apa yg mereka berikan? selama ni bila awak dgr ckp org? ckp awak aje yg betulnya...awak aje yg pandainya kan)

Anonymous said...

cont -Jika cerita pasal pengurus pemasaran, ini adalah keputusan dari team pemasaran sendiri.Malah telah saya iklankan beberapa jawatan tersebut. Tetapi kurang yang layak serta tiada pengalaman berkaitan(pihak marketing kena telus sahkan statement dia ni. ada ke iklan tu? masuk paper?jobstreet atau tampal kat bilik air umah dia aje?awak rasa layak yg mcm mana? setara awak ke?). Tuan puan juga dijemput untuk menjawat jawatan VP kerana itu bukan keutamaan dalam hidup saya. Saya tak perlu takut kepada sesiapa dan tekanan ini, saya hanya takut kepada Pencipta(skrg ni baru ada tkt pd Allah? masa maki hamun org tu x takut plak, langsung x hormat maruaah org lain. anak raja pun ko x heran kan? tak takut tekanan? knp berjela jela statement membela diri ko ni? kalau x tak takut, duk la diam2. x yah la sibuk mengomen dlm blog bodoh ni.).
Kita dah di Nisfu Syaaban, knp perlu begini beri kenyataan??(law rugayah-hari nisfu syaaban x leh komen mcm ni. hari raya, bulan puasa & hari2 lain selain nisfu syaaban boleh maki hamun. x caya tanya ahmad nisfu). Saya sendiri tak boleh menilai haji saya, kerana itu urusan Allah.(x ada sapa dlm dunia ni blh nilai berapa % dosa pahala seseorg. hanya dacing Allah sahaja. Dacing umno pun blm tentu) Janganlan kerana kebencian tuan puan kpd saya, maka ibadat haji dihina. Masyallah!!.(dah pandai guna masyaallah, hilang dah babi anjing dia. lbh baik sesama islam yg hina haji awak dari org agama lain yg hina. ini mcm ke olang islam yg dah menunaikan haji punya pelangai? aduyai adapun ke ber.wa sulah talak lalu makan babi pasal hali2 lu marah sama itu babi...awak sendiri yg menjatuhkan martabat agama awak di mata asing. org bila kemekah doakan yg baik2, awak doakan minta yg x baik pd org lain) Saya bersedia menjemput mana2 badan penyiasat rasmi untuk menyiasat saya dengan izin pihak berwajib. Saya bukan pembesar negeri yang tuan puan nak beri kenyataan yang panjang lebar bergini.(mb x ada la maki hamun anak bangsa dia mcm mana yg awak maki.knp? kalau pembesar aje kami boleh komen?) Saya bukan sesiapa,(skrg baru nak sedar diri yg awak tu bknnya tuhan!berkuasa di bumi ni) saya hanyalah orang Johor yang ingin menaburkan jasa kepada anak Pahang(puiii la tabur jasa.tabur pasir dlm periuk nasi org ada la). Tapi jika itu dipandang serong juga, saya bersyukur usaha yang telah saya lakukan(usaha memajukan ikip atau usaha mencantas pesaing kedudukan awak?)

Anonymous said...

Saya maafkan tuan puan kerana rasa simpati saya.(awak tau ke maksud simpati tu? masa maki hamun org tu x ada plak awak tunjuk belas ihsan).saya khuatir jika tuhan mengambil nyawa saya, saya tak sempat minta maaf dan memaafkan..(rasanya warga ikip dah x heran dgn maaf2 ni.rasanya kalau allah ambil nyawa awak pun diaorg x kisah. maybe they'll said, u deserved it!!)Demi Allah , inilah hanya kenyataan yg saya keluarkan, tidak sebelum dan selepas ini.(jgn sumpah2 bukan2, nanti termakan sumpah baru tahu)
Rugayah Hussein
Anak Johor, bermaustautin di Pahang.(tapi hina org2 pahang ni. bodohlah, babi, anjing. Kerabat raja pahang pun awak kutuk.)
conclusionnya.. bkn rugayah yg taip statement ni....

Anonymous said...

sebenarnya masalah ikip ini dah lama berlaku, namun tiada sebarang pemantauan dilakukan dr pucuk pimpinan yayasan pahang, dn ahli lembaga pengarah, oleh yang demikian pohon pihak yayasan pahang dan semua ahli lembaga pengarah memantau serta individu yang tertbabit dalam penyalahgunaan kuasa melepaskan jawatan di dalam IKIP international College. ini sebagai langkah membersihkan imej individu berkenaan serta menjaga imej kolej dr terpalit dengan skandal penyalahgunaan kuasa.

Buat 2 individu berkenaan, percayalah bahawa IKIP international College mampu berdiri teguh tanpa mereka berdua

drpd: pemerhati ikip

pak guard tua said...

Hj bakar tu x ingat ke kolej diraja kat perak tu jahanam dia kerjakan. Semua ipta tau cerita tu. Pastu dtg kuantan merantau cari kolej di ktn plak nak jahanamkan. Apa yg ikip ada selama bakar ada di ikip ni. Hilang lecturer2 yg berkaliber sebab yg memimpin x tau apa yg dia pimpin. Campak aje dlm tasik tmn gelora biar biawak makan dia. Silap2 biawak puek balik sebab busuk ngalahkan bangkai babi daging dia.

Din pD said...

haji x nak minta maaf ke dlm blog ni? atau haji nak saman aje pdo ni. saman aje. kita tgk mcm mana pdo lawan balik. kalau haji bakar dipihak yg benar, silakan... kfc & mcd pun boleh duduk sebelah2. mb tgk2 jg. x mustahil next week ada pulak piket depan ikip tmn gelora tu

warga lawyer ktn said...

tak apa din, kami lawyer2 dr ktn akan gather seberapa ramai lawyer yg sanggup defend u. ada jg kalangan kami ni x student ikip. kepada warga ikip yg memerlukan khidmat group lawyer kami secara percuma, sy akan berikan no mana yg nak dihubungi

Anonymous said...

Mat Murai

Koi tak sangka aduan yang koi hantar ke PDO ni mendapat respons yang sebegini dahsyat.
Koi cuma ingin membantu rakan-rakan yang ada berani tetapi takut berhadapan.
Kepada Tuan Haji Abu Bakar, cukup2lah melobi untuk terus kekal jadi CEO IKIP.
Entry yang keluar di PDO ni hanya sedikit calar buat tuan, permohonon surat kuning bakal menyusul kemudian.
Kepada Puan Rugayah, sudah-sudah lah. Kami maklum puan memang gila kuasa. Berundurlah sebelum kuasa memakan diri puan.
Puan Liza yang budiman, puan juga sudah tidap punya pendirian lagi. Berundurlah, puan pun gagal menguruskan kewangan IKIP dengan baik. Tanpa bekerja di IKIP pun puan tetap selesa tinggal di rumah.
Puan Aishah, bahana yang menimpa pengurusan akan terkena jua pada puan. Koi takleh nak kata apa lah.
En Azman, tuan sudah lama diam di opis, bergayut di talipon tanpa melakukan tugas yang sepatutnya. Kasihan IKIP, berundurlah.
Farah, anada bekerja untuk Tn Haji Bakar, bos saya. Ikutlah dia balik ke Perak. teruslah jadi PA yang setia.
Koi keje untuk IKIP EDU demi pembangunan pendidikan Pahang.
Kepada rakan-rakan yang ada berani tetapi takut berhadapan, jadikan PDO ini tempat melepaskan rasa.
Satu nasihat koi, tolonglah gunakan bahasa yang elok.

Anonymous said...

emmmmm..

Anonymous said...

berubah lah.. bedosa makan duit org ni.. AMANAH lah sewaktu bekerja dan sewaktu dgnnye..

Anonymous said...

dia bagos xde dari ade menyakitkn ati org sekeliling.. ramai dah xsuka, ape lg.. BERHENTI lah seblum di berhentikan..

Anonymous said...

Hah! Apa lg anjing2 ikip yg x sedar di untung. Takkan cukup dah? Dah puas sgt hati kalian? Senyap aje. Tak ada nak kutuk pihak tertinggi ikip lg ke?

AnakPahangTulen said...

amboi dah bunyi kemabali hajah ni,,,,ingat hajah ni nhanye dalam blog k tp perhitungan kite kat luar tu belum tamat dan xkan ade tamat nye,,,ko ingat tu hajah dan sampaikan salam aku pada haji tu erk?cik azman shah sihat?dah makan?lena ke tdo semalam?ape pun saya akan sampai kepadam seorang demi seorang yg terlibat dalam niat untuk menghancurkan institiusi pengajian pahang ni.......

Siannya... said...

Jangan ambil mudah dan jangan ambil hak orang lain.Salah tu...

Anonymous said...

Istighfar banyak2 tuan/puan. Apa sudah berlaku?. saya kenal siapa tuan/puan yang beri komen. Saya mohon maaf jika saya orang Johor yang berkerja di Pahang, Saya minta maaf jika saya dilahirkan dengan wajah sombong, saya minta maaf jika saya dididik bercakap demikian. Saya minta maaf jika saya terima tawaran VP dari mantan terdahulu walau berkali-kali saya beritahu saya orang Johor. Saya minta maaf segalanya, saya tahu saya bukan sesiapa.Janganlah kerana ini, tuan puan sia-sia mencatitkan fitnah yang difikirkan ada kebenarannya. Pd rakan IKIP yg merasa sangsi penilaian ini, tuan puan boleh melihat penilaian yang diberi oleh ketua jabatan dan pegawai atasan kepada anda, jemput datang lah ke ofis saya. Jangan hanya mendengar pihak yang belum tentu kebenarannya. Saya tunjukkan perkara sebenar kerana itu adalah hak tuan puan. Tugas saya hanyalah compile apa yang mereka berikan. Jika cerita pasal pengurus pemasaran, ini adalah keputusan dari team pemasaran sendiri.Malah telah saya iklankan beberapa jawatan tersebut. Tetapi kurang yang layak serta tiada pengalaman berkaitan. Tuan puan juga dijemput untuk menjawat jawatan VP kerana itu bukan keutamaan dalam hidup saya. CEO yang memerlukan saya.Saya tak perlu takut kepada sesiapa dan tekanan ini, saya hanya takut kepada Pencipta.
Kita dah di Nisfu Syaaban, knp perlu begini beri kenyataan??. Saya sendiri tak boleh menilai haji saya, kerana itu urusan Allah. Janganlan kerana kebencian tuan puan kpd saya, maka ibadat haji dihina. Masyallah!!. Saya bersedia menjemput mana2 badan penyiasat rasmi untuk menyiasat saya dengan izin pihak berwajib. Saya bukan pembesar negeri yang tuan puan nak beri kenyataan yang panjang lebar bergini. Saya bukan sesiapa, saya hanyalah orang Johor yang ingin menaburkan jasa kepada anak Pahang. Tapi jika itu dipandang serong juga, saya bersyukur usaha yang telah saya lakukan . Saya maafkan tuan puan kerana rasa simpati saya..saya khuatir jika tuhan mengambil nyawa saya, saya tak sempat minta maaf dan memaafkan..
Demi Allah , inilah hanya kenyataan yg saya keluarkan, tidak sebelum dan selepas ini.
Rugayah Hussein
Anak Johor, bermaustautin di Pahang.

Anonymous said...

Rezeki saya dapat jawatan sebagai VP.Sudah ditentukan.Tuan Presiden kena bantu saya ni..komen terlalu banyak untuk saya hadapi.Jangan diam dan lepas tangan.
Rugayah Hussein
Anak Johor, bermaustautin di Pahang.

Din pD said...

Presiden x kan amik tau nya... Lari ke perak dulu la...

Anonymous said...

Rugayah x jwb mcm ni lah... Depan berani la... Selama ni dia ingat dato sariah akan support dia. Dato sariah nak bersara bergaya. Takkan nak bersara tercalar dek anjing2 & babi2 ikip ni. Lakukan apa yg sepatutnya. Buang kerja & tutup aje kolej tu

Anonymous said...

jgn nak berselindung lah... pihak pengurusan dah kenal pasti siapa orang2nya... nak saya sebutkan nama2nya? ini melayu bugis yg tak takut sesiapa... 'TENGKU' Diana,Nur Amani, Marhana, Nazatul Niza,Malathy, Azman shah, zura. mazlina, syuhada, combat,bob, amran, rizaudin & ada beberapa ex warga ikip & termasuk beberapa board of Directors. Pengurusan rasa perlunya laporan polis dibuat bagi menyiasat orang yg terlibat dalam penyebaran fitnah & cubaan menjatuhkan IKIP. Tunggu & lihat... Sy pun ada sabarnya juga ye...

Drebar F1 said...

Kami cuma nak keadilan!!! Kalau ke mahkamah sekalipun... Kami sanggup!!! jgn sampai org2 bawahan yg low kelas ni jumpa bomoh dan buat sampai haji & hajah menari bogel depan pagar ikip!!! dah lama kami ni bersabar kena maki hamun, herdik & bodoh mcm lembu kan... Byk lagi bomoh2 asli kat pahang ni yg boleh buat benda2 mcm tu..!!!

Anonymous said...

wah syukurnya dapat jgk bonus sebulan ada yang dapat 3 bulan.saya kat kipsas kalau dapat separuh bulan pun kira syukur dah.biasa kami dapat bonus separuh gaji jer.ada masa tak da bonus pun.tp raya tetap raya guna la mana syiling yang ada.sapai postpon bonus ke tahun2 hadapan pun ada.la ni tak kisah dah nak bagi silakan tak nak bg kita teruskan kerja.

AnakPahangTulen said...

tu lah hajah ngan haji lain kali kalau dah anak rantau jgn pandai2 wat pandai kalau xpandai.kamu berdua gelap mate,gelap hati sbb duit...so saya mintak sangat kamu berdua buat laporan polis sbb ia akan memudahkan saya untuk menzahirkan pekara yg di katekan sebaghai fitnah itu....

Anonymous said...

bro2 semua.jangan lah bergaduh dalam ni.selesaikan cara terbaik.malu kat pelajar kalau tahu perangai kita macam ni.how pelajar tertarik nak belajar masuk IKIP.please stop.bab gaji banus kita bercakaran.tapi bab nak betulkan/beri didikan sahsiah yang terbaik pada pelajar kita kurang berminat untuk bercakaran begini.harap tok nan dapat selesaikan.kampus baru dah nak siap.pengurusan terbaik servis tiptop baru customer minat nak belajar.jangan sampai staff je ramai student kurang tapi kampus cantik saja

Anonymous said...

kerabat diraja pun terkena jugak ke? apa kena mengena kerabat diraja dgn ikip??????? habaq mai sat

Anonymous said...

Tak sangka pasal bonus begini kelakuan org yg 'berpendidikan' tinggi ni ye.. Tak bersyukur la tu. masing2 dgn kereta2 besar menjalar2, ada yg tukar mcm tukar baju, melancong ke luar negara sesaja... mungkin kerana korang ni kesunyian & x ada kerja sgt nak buat kan... maklumlah, bujang, janda2 & x berteman... sy nasihatkan carilah teman hidup yg sesuai... gunakan masa yg terluang dihabiskan bersama teman tersayang...

Anonymous said...

biar semua pelajar tau bahawa org2 melayu mcm kami ada limitnya... melayu bkn mudah lupa... melayu berani... nabi pun dakwah senyap2 dulu... lps tu baru terang2. kami pun akan buat begitu juga... bab yg rugayah panggil kami lembu, babi anjing tu x malu ke kalau pelajar tau...??? pemimpin ckp mcm tu pd org bawahan? x conpius ke pelajar nanti? kolej ke zoo ni? bonus & gaji tu kemuncaknya.. yg selama ini kami pendamkan bukan pasal gaji & bonus tu... anjing klau hari2 makan tulang... sesekali nak juga makan pedegree bro... itulaah melayu. baik sgt selama ini... takpe lah... sabarlah.. tuhan ada...tuhan x akan merubah nasib sesuatu bangsa itu kalau mereka sendiri x mau berubah...bak kata pepatah... org utan di johor dimilo tarikkan, ungka & tenuk di perak dikendurikan; babi, anjing, lembu di rumah nak juga di saldkan, kfc kan, di mcd kan... takkan hanya d karipap dek makngah aje... karam singh waaa.... ini sudah lebih melaporkan....

Anonymous said...

ikip utama pula bagaimna?? juga terkena biasan nye.. apa nasib pada yg tidak dapat imbuhan?? nasib pelajar?? tiada duit untuk beli bahan mentah?? mana pergi duit2 peruntukan untuk pelajar2??? berpisah sudah ikip utama dengan ikip EDU.. siapa punya punca??? fikir2 kan lah.. SELAMAT BERAMAL..

Din pD said...

waduh aron... pada saat ini ko baru keluar yekkk?? aku menanti2 kekeluaranmu itu dari pagi td... ibarat menanti sakura gugur di musim luruh, durian musangking jua yg luruh dulu menyembah bumi, karam singh waa... caya sama lu beb melaporkan pulak

Anonymous said...

Pok din,, aku tunggu benda panas dulu baru bersuara, ibarat biawak tmn gelora makan nasi goreng pattaya, nasi habis lecturer ikip yg bayar... karamkan titanic itu melaporkan..

Din pD said...

hahaha aron... aku makan nasi pun tersuap ke hidung... nasib baik biawak takada. kalau tak mau digelakkan aku ini.. Aku dah tinjau2 kaw ikip semalam atas arahan 'seseorang'. setakat ini biasa aje... suam2 kuku.. kalau dia gentle, dia 7 macai2 x jawab dlm blog ni...takut la tu... ibarat ford fiesta parking di parking motor itu, motor tak kata apa2 rugayah plak yg berbulu...karam si...mpan saja buah dadu mu itu melaporkan...

Anonymous said...

huh huh huh... apasal tetiba kuar cite ford tu? nanti mb pening plak... milik siapakah ford itu? Rugayah kah? bakar kah? compius plak owg tua tu ibarat kalah jadi abu menang jadi arang, seri jadi abu bakar... farid ismet ulam raja melaporkan

Anonymous said...

persoalan any. jgn bimbang abg aron boleh settle semua... ikip utama pula bagaimna??(utamakan yg kurang upaya, utamakan yg tua2 & terakhirnya... utamakan keselamatan) juga terkena biasan nye.. apa nasib pada yg tidak dapat imbuhan?? (x dpt imbuhan? tumbuh tumbuhan ada la. nak?)nasib pelajar?? (nama pun pelajar lagi... NASIBla...) tiada duit untuk beli bahan mentah??(apa brg2 nya? mahal ke? Getah? timah? arang batu? ikip x guna brg2 tu) mana pergi duit2 peruntukan untuk pelajar2? (ikip x bagi peruntukan pd pelajar... kita bg UNTUK aje. Duit2 semua dah bagi bos2)?? berpisah sudah ikip utama dengan ikip EDU( x berpisahnya.. EDU tu sy dah marah dia.. Eh DUduk diam2 ye).. siapa punya punca?(punca apa? punca pendapatan? punca keruntuhan r/tangga atau punca bekalan elektrik? Soalan x jelas) fikir2 kan lah..(tak payah fikir2 kan lagi... kepada yg byk songeh soal mcm2 ni, rugayah & bakar menasihatkan supaya anda cari kerja lain) SELAMAT BERAMAL.. prof aro saloon rambut menjawab...

Din pD said...

giler lawok mu aron... bergolek2 ikan di kali gelak... ibarat sepandai2 tupai melompat, tiada jua dia pandai drift kete... karam kari carrom melaporkan..

Anonymous said...

Mat Murai

Wah, makin hangat n makin hebat u all nih...

Ada berani dalam jiwa tapi takut berhadapan...

Sudah pastinya biawak-biawak jelmaan depan tmn gelora tak tidur malam ni...

Anonymous said...

itu baru sikit... kalau tak sedar lagi x taulah... mana2 ikip kita akan bela jg. Kalau x betul takkan org melenting kan? ibarat pepatah berkata... kalau tiada angin... masakan akan cepat masak sebab api x padam... karam singh x katam quran melaporkan....

Anonymous said...

Cis mat murai! lantang sungguh mulut tuan hamba berdentam dentum mengatakan kami hanya berani di dlm tp takut berhadapan!!! ibarat dgr guruh dilangit.. air ditempayan jgn lupa di taruk ubat jentik2..

Anonymous said...

sapa kata kami x berani berhadapan??? sekarang ni pun aku tgh berhadapan dgn komputer, hp, tablet2 & berhadapan bangunan ikip... kalau x berani jgn cite ar.. ibarat kail panjang sejengkal... kolam taman gelora jgn di pancing.. nanti dapat biawak aje...

Anonymous said...

dia yg patut tukar kerja.. hahahaha.. .

Anonymous said...

untuk mendapat kemajuan hidup bukan cara sebegini. untuk dapat berkat allah pun bukan cara sebegini.muzakarah adalah cara baik...sesiapapun pemimpin kita,perlu kita hormat!

Din pD said...

Pergh!!! Giler argh!!! Kalah super spontan nih! Sbb tu jgn pandang rendah kuasa org bawahan ni... Bak kata org... Air yg tenang di kolam tmn gelora mmg tiada buayanya... Sebab buaya tu ada dibilik presiden... Farid ismet ulam pegaga bertaut mlapor nih

Anonymous said...

Mat Murai

Masuk-masuk IKIP terus melaksanakan dasar pintu tertutup.

Dulu, transparent jer...masuk tuan haji abu bakar, semua tutup.

Rasanya inilah peluang terbaik untuk dia balik bersama keluarga, maklum kalu hari minggu takleh join prog IKIP, masa bersamna keluarga...tapi kalu balik jumaat ke perak...masuk hari rabu ke IKIP, pastu jumaat balik semula ke Perak...baik ler duk perak...tak ler jenuh Finance wat kira2 claim tuan haji outstation ke Perak...

Dah sungguh kamu rugayah tak nak terima VP ngape duk sengeh2 terima jawatan tu...masa memangku dulu pun dah tak mau duk dalam bilik maketing...last2 bilik tu jadi bilik stor...tak mau konon...padahal...beraja di mata, besultan di hati.

Kalu takde rugayah, tak tegak dah bakar tuh, kalu takde bakar tak menyombong dah rugayah tuh...kalu takde dua-dua...tiada apa juga yang ade...

Din pD said...

Pemimpin yg bawa ke lembah kehancuran kita perlu hormat??? Adalah lbh mulia kita hormat mck2 cleaner & pck2 guard tu. Staff bawahan pn manusia jg. Mereka yg penat2 keje, imbuhan atasan yg ribu riban... Ibarat rugayah punya lembu, bila dipanggang bakar jua yg dpt nama... Daging bakar....

Anonymous said...

tuan,,,,org bawah atau orang atas,,, syurga yang sama juga kita nikmati nanti,insyaAllah. solat tak tinggal pasti iman tak goyah.. senjata orang mukmin yang paling tajam adalah KESABARAN tuan/puan sekalian. hafaz sifat 20 mengenalai tuhan, confirm anda menyesal cara sebegini

Anonymous said...

pemimpin kita tak bawa kita ke lembah maksiat..jadi harus dihormati lagi...baca tafsir quran tuan2....surah baqarah.

takbir!!!!

Anonymous said...

Itu takpe lg din.. Buatnya dia bw kita ke lembah pelacuran? Dadah ke? X ke naya... Cis berbaja di matta fair, bershopping di isetan klcc.onfersin 8

Anonymous said...

plawok plawok plawok....
wahai pesaing2 ikip sila la bertepuk tangan klap klap klap

Anonymous said...

Sapa kata dia bw ke lembah maksiat? Suruh hj & hjh tu belajar dulu sfat20 tu.. Kalau allah pun dia x kenal masakan sifat 20 allah tu dia tahu. Pengasih & penyayang.. Panggil org babi anjing tu syg la ye... Panggilan yahudi tu apa;manja...?? Hadis ada ckp.. Kalu blh tegah kemungkaran dgn ilmu gunakanlah. Dgn perbuatan.. Buatlah. Bila umat islam ditindas. Nabi pun istihar perang. X tumbuh x melata... Jgn ludah merata rata... Puiii

Din pD said...

Biarlah kami dikatakan berdosa pd ari ini... Asalkan anak cucu kami dpt kebahagiaannya di ms hadapan... Bkn kami lakukan ini utk kami... Utk pewaris masa depan...ikhlas dr waris jari kelingking berkait buat baju baby

Anonymous said...

agama islam mengajar kita mendoakan yang baik2 pada orang yang mengkianatii kita. agar dberi hidayah...kalau berdosa hari tuan cakap,kalu mati dalam dosa hari ini?jangan tuan/puan. kita manusia ada silap masing2.

Anonymous said...

BUAT PM&MB..tolonglah bantu pihak IKIP..nama IKIP & YP dah menjadi Barah kerna' Leadership yg telah menjatuhkan nama baik IKIP & YP dmata umum..dan orang2 dalaman'lah yg telah memporak perandakan 'Nama Besar" IKIP & YP dmata umum amat busuk..kebajikan pekerja dan pelajar di IKIP amat memilukan kerana masala dalaman yg sudah lama menjadi barah'..nama baik IKIP&YP telah dhancurkan oleh orang2' yg tak bertangungjawab ini..APA PERUBAHAN Di IKIP SELEPAS PENTADBIRAN DATO''S' YG SUATU KETIKA DULU AMAT DIGERUNI DAN DIJULANG ANTARA IPTS YANG TERHEBAT DI MALAYSIA....

Din pD said...

kalau dia kenal allah tu dia x suka2 menganiaya org2 bawahan mcm tu.

Din pD said...

nak hormat tu pun ada nas2 nya...pas & pkr steady aje kutuk pm. habis tu kalau pemimpin kena tegur bab agama dek mufti sket melenting. sket melenting. camno tu

Drebar F1 said...

kpd yg berani petik2 nama org tu tgk2 jg backpack diaorg siapa. nanti nyesal.jgn diusik kerabat2 ni. noni tu pun tgk jg blakang dia siapa. aku nasihatkan jg2 jg dgn laki dia. mental bkn nya betul lg lepas kena tetak dgn indon dulu. memori pun out. bukannya ingat sgt benda2. pas tu kena timbus salji plak kat nz ke swiszerland kalau x silap aku. buatnya dia naik antu nanti naya.... ada lesen surat gila tu...

Anonymous said...

ooo ada gak dgr crite tu. org digi cerita teruk juga masa jumpa dia dlm utan kat karak. berdarah dr atas kebawah. indon tu 4 org. curi cable site dia. ikut cerita mati indon sorang parah 2 org. noni cerita bertahun juga dia x ingat anak bini dia.

Anonymous said...

ooo ada gak dgr crite tu. org digi cerita teruk juga masa jumpa dia dlm utan kat karak. berdarah dr atas kebawah. indon tu 4 org. curi cable site dia. ikut cerita mati indon sorang parah 2 org. itu yg kita org dok panggil wan tu pahlawan melayu. noni cerita bertahun juga dia x ingat anak bini dia.

Anonymous said...

aku ada member kat digi jg. awal2 dulu teruk jg mental dia. jgn provok. jgn jerkah x tentu pasal. pernah jpj kena helmet dgn dia pasal sergah dia. sampai kes polis jg. tp dah ok kot skrg ni. jgn komen lbh2 pasal dia. nanti kena saman plak dek noni. tapi x pe. memori kad dia x besar. 256mb aje. next week dia lupa la... kawan2 sekolah dulu pun dia x ingat doh... memori kad dia dah kena format... he he. jgn mare...

Anonymous said...

dia bunuh org indon tu pun bersebab. bkn saja2. nasib baik umur panjang tp tulah... kesian jg bila dgr cerita dia dulu. noni tu kuat. tabah. setakat nama kena petik tu. sabar ajelah... x kemananya...

Drebar F1 said...

indon tu salah petik... padan muka

cikgu sek said...

sy mewakili kolej sahabat berharap kemelut ikip dpt segera diselesaikan. rugayah pun 'sahabat' jg kan... x gitu pn gayah??

adi sport said...

skrg bila kita buat mcm ni br ada org kata cara kita salah &akan menyesal... knp dulu bila kita nk luahkan rasa x puas hati pd pengurusan semuanya kena kat kita balik. jumpa dato yp, dikatakan kita ni kuat mengadu. objektif kita bukanlah imbuhan tu sgt. dapat tu alhamdulillah. tp yg utamanya nk majukan ikip. minta fahamlah kami ni....

Anonymous said...

Adoi...sakit sungguh keadaan trafik dlm bandar Kuantan semenjak SUKMA nak bermula nih. Siapa boleh bagi tahu mana short-cut dari Indian Town nak keluar ke Jln Bkt Ubi ye?

Anonymous said...

klu xleh jln bwh, acu terai jln atas. . haha. . lari topik dh ni...

Anonymous said...

BUAT PENGURUS BESAR YAYASAN PAHANG,,DATO'SAARIAH..SAYA RASA DATO' PUN TAHU KEADAAN SEBENAR IKIP BERDASARKAN ISU2 DALAMAN SEMASA..TOLONG LOR PANTAU DATO'..JGN TERLALU MEMPERCAYAI ORANG DSEKELILING DATO'..JGN HANYA MENDAPAT MAKLUMAT DR CEO IKIP DAN SEANGKATAN DGNNYA..KEPADA PENGURUS BESAR YAYASAN PAHANG DAN BOARD2 DIRECTOR TURUN LOR PADANG'..DAN LIHAT DSEKELILING' IKIP..LIHAT KEADAAN ASRAMA,FASILITIES..DAPATKAN MAKLUM BALAS DARI ORANG BAWAHAN'..MALAH DARI PELAJAR-PELAJAR YG SEDIADA..BAGAIMANA KEBAJIKAN PELAJAR2?,APAKAH BAIKNYA KEADAAN IKIP SELAMA INI?JGN HANYA SEMATA2 HADIR BOARD MEETING HANYA KERANA ELAUN KEPENTINGAN SEMATA2..TETAPI HAKIKATNYA KEADAANYA PELAJAR2 IKIP KHUSUSNYA YG BANYAK TERABAI KHUSUSNYA KEPERLUAN MEREKA..SEJAUH MANA PEMBANGUNAN MODAL INSAN PELAJAR?APAKAH PENGISIAN PELAJAR YG BERADA DI IKIP?BAGAIMANA KEBAJIKAN MEREKA?SEDANGKAN PELAJAR2 INILAH YG MEMBERI 'GAJI' KEPADA IKIP..TETAPI MALANGNYA LEADERSHIP SENDIRI PUN TIDAK TAHU MISI DAN VISI SYARIKAT..HANYA TERLALU BERMAIN KATA2..HAKIKATNYA TIADA APA PERUBAHAN KHUSUSNYA BUAT PELAJAR2..PERUBAHAN SECARA MENYELURUH PERLU DBUAT SEKIRANYA IKIP INGINKAN PERUBAHAN..PILIHAN LEADERSHIP' MESTILAH TEPAT..SEORANG YG MEMPUNYAI BISNES MINDED',SMART,DGERUNI,MENGAMBIL TAHU KEBAJIKAN STAFF DAN PELAJAR DAN MEMPUNYAI CREDIBILITI YG HEBAT SPT DATO' 'S' (YG TIDAK MUNGKIN BOLEH DTUKAR GANTI)..DAN YG PALING PENTING ORG YG MENARAJUI IKIP ITU ADALAH ORANG YANG SAYANG DAN INGIN MEMBANGUNKAN IKIP DAN MENJAGA NAMA BAIK YAYASAN PAHANG..TETAPI SEKIRANYA SALAH PERCATURAN 'PENERAJU IKIP' MAKA HANCURLAH INSTITUSI PENDIDIKAN INSTITUT KEMAJUAN IKHTISAS PAHANG (IKIP)DI BAWAH YAYASAN PAHANG YANG TELAH DKETAHUI SEBAGAI INSTITUSI PENDIDIKAN TERAWAL DIBANGUNKAN BERBANDING YAYASAN2 NEGERI YANG LAIN DMALAYSIA..MB DAN PENGURUS BESAR PAHANG PANTAULAH MASALAH INI DR AKAR UMBI DENGAN BUKAN HANYA SEMATA2 MENDAPAT MAKLUMBALAS DR ORANG ATASAN IKIP SAHAJA..SEDANGKAN ORANG BAWAHAN SUDAH LAMA TERTINDAS DGN BARAH POLITIK BUSUK PENGURUSAN IKIP YG SEMATA2 BANYAK BERMAIN DENGAN KEPENTINGAN INDIVIDU2 TERTENTU.IKIP ADALAH NAMA BESAR DALAM INSTITUSI PENDIDIKAN DI MALAYSIA..WALHAL PM ADALAH ORANG PAHANG,TIDAK MENGGUNAKAN SEBAIK MUNGKIN PELUANG YG ADA UTK DMAJUKAN.. AGAK MALANG SEKALI PENGURUSAN YANG HANYA HEBAT DENGAN ORANG2 MEMPUNYAI LATARBELAKANG PENDIDIKAN YANG TINGGI TETAPI HAKIKAT AMATLAH BODOH DENGAN SEMBILAN PERKARA'..BERBANDING DGN ORG BERPENDIDIKAN TINGGI TETAPI AMAT CERDIK DENGAN SEMBILAN PERKARA'..MB&PENGURUS YP TOLONGLAH BANTU..KITA PERLU KEMBALI KELANDASAN ASAL YG SUDAH KIAN LAMA KARAM..-ORANG PAHANG..ORANG LAMA IKIP DAN SALAH SEORANG ANAK BUAH YG PERNAH BEKERJA DI BAWAH PENGURUS BESAR YAYASAN PAHANG-

Anonymous said...

Sejuk sikit malam ni.alhamdulillah

Anonymous said...

kelihatan beberapa org2 ikip berkumpul dr pagi ke petang membincangkan masa depan ke? ibu2 mengandung pun turut serta ke? sy nasihatkan jgnlah bercampur dgn org2 yg x berakal tu... tempias ke anak awak nanti perangai buruk mereka tu

Anonymous said...

diam diam ubi berisi....
Tunggu letusan siri kedua... lebih dasyat...

Sampai Masanya Sebab Bodoh Bakar Perlu Keluar IKIP said...

(sebab satu jarinya selalu mengata orang lain bodoh,manakala 4 jari lagi dia mengaku bahawa dialah yang bodoh sebenarnya)
1. Umur bersara TB Sudah Lebih tua ( Umur bersara56 Tahun-Dulu 58 Tahun dia kurangkan 2 tahun)Sebab dia nak Hajjah dulu cepat bersara. Mohon siasat kes anianya tu...
2. TB Sudah Nyanyok (Cakap Merapu dan ulang perkara yang sama selama 5 tahun)Selalu membuat penambah burukkan...nanti kita bongkarkan demi IKIP.
3. TB Suka mengubah fakta
4. TB Gagal mengurus kakitangan.
5. TB Hanya duduk di pejabat dari 7 pagi sampai 7 malam.Sepanjang 5 tahun belasah duit IKIP dan YP boleh bilang berapa kali dia jumpa semua staff beramai.
8. TB Suka memecah belah antara kakitangan. Ada bukti dan saksi. nanti kita bongkarkan.
9. TB Suka menghina orang. Sebab mungkin di Perak dia insan yang terhina. Contohnya selipar Jepunnya lebih mulia dari PHD Dr. Mahyudin
10. TB Selama 5 Tahun membazir di IKIP. Berapa JUTA aelama 5 Tahun.Kalau purata sebulan RM20,000.00, Kita ada salinan slip penerima wang/pendapatannya.Jangan salah orang kewangan pecah amanah.Ada dalam rekod kewangan juga.
11. TB Belakang Datuk YP tindas Amri. Depan Datok YP TB puji giler kak Am mcm nak mampus.
12. TB Selalu kutuk YP dibelakang tapi paling banyak belasah duit YP.
13. TB Selalu buat cerita dongeng peribadi.Contohnya TB rapat dengan menteri pengajian tinggi dan ramai lagi yang dia kenal. Pok Ya kampus 3 kenal MB,TPM,PM,Obama,Pengerusi MARA serta Presiden Kampung Dusun,Tapi haprak...
14. TB Masuk bakul angkat sediri, berkata telah membawa kemajuan Kolej Di Perak. Tetapi telah disiasat yang sebenarnya muflis kolej tu dibelasah olehnya.Banyak lagi kejayaan besar TB telah lakukan. TAHNIAH TB...Wahai Abang Long Pahang DATOK MB,DATOK MAK YP TOLONG LAH jangan terpedaya dengan tarian zapin TB ni.
15. TB Selalu mengata orang bacul,tapi yang sebenar dia mengata diri dia sendiri.
16. TB Selalu pandang sinis dengan idea orang kemudian dia pakai idea orang yang di sinis itu.Sepatutnya dia yang perlu keluarkan idea untuk ikip.
17. TB bukan seorang CEO tetapi KKO(Kuat Kelentong Orang)Contohnya baru-baru ni. MB tanya lain dia jawab lain.Sepatutnya matang dan bijak tetapi TB macam perangai budak-budak.Suka perkenakan Kakitangan Ikip juga kerana dia selalu dikenakan oleh MB.
18. TB seronok menaikan gaji staf ikut prestasi.Sebab dia kata staf Ikip ni macai-macai sahaja. Kecuali kuncu-kuncu dia pasti cantik punya kenaikkan. Tapi senonoknya menaikan gajinya mengikut nalurinya.Macam mana Pemangku VP boleh naikkan gajinya... ayo..yo...pelik tapi munkin benar..apa ni...betul ke...tulah kita mohon disiasat. Biarpun gagal membawa IKIP ketahap yang sepatutnya.
Ada lagi nanti....LEPAS NI KITA BAWA PERKARA INI KE PEJABAT PM PULAK.SEBAB PM ORANG KITA.KITA SAYANG MB, KITA SAYANG YP, KITA SAYANG PM, KITA SAYANG PAHANG.KITA TIDAK SAYANG INDIVIDU YANG PENIPU. INI SEMUA ADALAH UNTUK ANAK DAN CUCU KITA NANTI.ADA LEBIH DARI 100 LAGI SEBAB-SEBAB *WAJIB MENGAPA DAN KENAPA TB KENA KELUAR DARI IKIP.(TB:TO'KI BAKAR)...

Kantoi said...

...Inilah puncanya bila orang yg sepatutnya memikir tatapi membazir.

SUKMA KU-LOVE IKIP said...

Hi!Slmt pagi semua/Morning 2 all.We love IKIP. But the way apa sudah jadi ni? Pahang Darul Makmur. Sudah tak makmur lagi ke? I'm x student IKIP. Sangat bangga dengan IKIP. Zaman Datok Sharif Samsuddin from Jerantut.Sekarang berada di SUKMA Pahang.Kuantan sangat banyak berubah.IKIP? Mengapa? we dah join alumni IKIP college but bila baca Pahang daily...apa sudah jadi ni. My lecture n my sifu Mr. Zamri,Mdm Azizah n all gud lect.I kenal juga Rugayah. She gud person but biasalah i pernah juga mantel dgnnya...perkara kecil i tak sangka jadi besar but hati-hatilah...we love ikip.I tak habis baca lagi...
from KL n cu sir n mdm

Din pD said...

wah... di pagi jumaat yg mulia ni sudah ada yg berkomen... rugayah kena bangun dr kelekaan dia dgn kuasanya yg x kemana... ultraman pun habis power lik lak lik lak lampu merah... anak itik berenang renang, anak ayam main kecapi, mcm mana nak disanjung org, kalau hari2 maki anjing,babi, yahudi..... aron... apa lagi... jawab...

Anonymous said...

kepada kak gayoh...sudoh tiber masenyer aok balik ke Johor...bukok kilang TEMPE..koi nyokong aok dari blakang dan depan yekkkk...aokk sedorr dok org semua duk benci aok...tak berkat jugokkk idop aok gayohhhh oiiii....

Anonymous said...

cis!!!bedakbedah betul ko din... sorong papan tarik papan, buah keranji dlm perahu, setakat rugayah apa nal heran, hina & maki org aje yg dia tahu.... ceewwahhhhh.... roti canai satu....

Anonymous said...

wah... ford tu marah... transform jadi bas sekolab hari ni...

Din pD said...

hai, nama kena petik tukar kereta besar. gamaknya kalau nama dia masuk berita tv3 maunya tukar ke helikopter

Anonymous said...

lecturer2 ni pun x sedar diri.... waktu ofis berlonggok mengumpat kat kedai makan. mcm tu mkn gj buta x nmpak pulak.

Anonymous said...

din, anak itik tok wi mandi dlm kolam,sakit apa tok wi sakit sendi tulang, keluar breakfast tok wi keluar diam2, gayah tau tok wi nanti kerja kena buang...

Din pD said...

aron, buah cempedak di laur pagar, ambik tangga boleh petik sendiri kan?, kalau breakfast jgn order roti bakar, nanti bakar terasa org sindir dia kan kan...

Anonymous said...

Salah tu.... Buah cempedak di luar pagar, buat apa nak pakai tangga? Dah tepi pagar, panjat pagar ajela... Kalau order roti bakar, jgn order di mcd teluk cempedak....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 273   Newer› Newest»
PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]