KUALA LUMPUR, 10 Jan - Pihak polis tidak wajar terlalu cepat mengumumkan kononnya letupan bom yang berlaku ketika himpunan "Bebas Anwar 901" berhampiran jalan masuk ke Kompleks Mahkamah Jalan Duta semalam dilakukan oleh penyokong Anwar. Ini kerana, polis sepatutnya mendedahkan maklumat itu selepas mereka menjalanlan siasatan dengan rapi dan profesional. Mana mungkin penyokong Anwar boleh lakukan perbuatan sedemikian, sedangkan dalam masa yang sama Anwar sudah pun dibebaskan. Jika Anwar disabitkan dengan kesalahan dan dihukum penjara maka alasan polis bom dilakukan oleh penyokong Anwar ada logiknya. Tapi, tidak mungkin mana-mana individu akan bertindak "bodoh" seperti itu selepas apa yang diperjuangkan mereka berjaya mencapai matlamatnya. Malah, pihak polis yang sepatutnya menjaga keselamatan dan awal-awal lagi sudah meletakkan Kamera Litar Tertutup (CCTV) dari segenap arah untuk mengenal pasti mana-mana pihak yang sengaja menimbulkan provokasi. Menuduh penyokong Anwar dikala hati dan perasaan mereka gembira dengan keputusan pembebasan beliau, jelas sekali satu tuduhan yang boleh dipertikaikan sebenarnya. Paling mengejutkan, ada beberapa pihak yang nampak dan mungkin boleh menjadi saksi siapa yang meletakkan bom berkenaan. Malah, mereka percaya ia dilakukan oleh pihak berkuasa sendiri bagi "menconteng arang" ke muka Anwar kononnya penyokong beliau bertindak ganas. Padahal, mereka yang mengatur semua itu. Pihak polis tidal wajar terus memperbodohkan rakyat Malaysia lagi. Cukuplah dengan apa yang dilakukan selama ini, kenapa mahu ditambah lagi "dosa kering" yang bakal menjatuhkan imej mereka dikalangan rakyat. Paling menarik, seperti yang dijangka media arus pengampu (TV3) dengan bangga menyiarkan laporan tajuk utama dalam Buletin Utama malam tadi. Ia seolah-olah mahu menggambarkan betapa ganasnya penyokong Anwar Ibrahim. Kenyataan kononnya "bom buatan sendiri" juga tidak boleh diterima kerana lokasi letupan itu adalah di kawasan penyokong Anwar berhimpun. Mana mungkin penyokong sendiri mahu cederakan kumpulan mereka, sedangkan mereka sama-sama berjuang. Ini bermakna, memang ada pihak lain yang merencanakan semua itu demi merosakkan nama baik Parti Pembangkang. Oleh itu, pihak polis wajar bertindak profesional dan mendedahkan siapa yang terlibat supaya rakyat boleh menilainya.
[Begitu cepat pihak polis tuduh penyokong Anwar terlibat, sedangkan mereka belum buat penyiasatan yang rapi terhadap kes ini. Kenapa perlu dedahkan kepada media bahawa penyokong Anwar terlibat?. Bukankah Perkasa juga ada yang datang untuk membuat provokasi semasa perhimpunan itu berjalan semalam. Bahkan, bom yang meletup itu begitu kuat hingga menggegarkan mereka yang berada di sekitar kawasan Masjid Wilayah yang berdekatan. Sepatutnya pihak polis membuat penyiasatan dengan lebih detail sebelum mengatakan ia dilakukan oleh penyokong Anwar. Tidak mungkin orang akan membawa bom sebab polis begitu ramai berada di sekeliling kawasan itu sebenarnya. Takkanlah ada orang begitu bodoh sanggup membawa bom dan kenapalah tidak dilempar terus ke khalayak ramai ketika mereka sedang berasak-asak. Bukankah itu bakal membawa padah kepada sesama penyokong sendiri. Amatlah tidak logik penyokong Anwar buat bom untuk cederakan sesama sendiri, melainkan musuh yang melakukannya untuk tujuan provokasi. Soalnya, siapakah mereka?].






Ya..bukan PKR buat BOM !
BalasPadamAda kah anda suggest Ketua Polis Negara yang pasang ?
Atau mungkin Upahan DAP yang ambil kesempatan atas pertelingkahan Melayu !
Rasional la BRO !
Atau mungkin nik aziz yang pasang bom itu?
BalasPadamaku rasa la....mc gyver la.........
BalasPadamTak payah beritahu pun kita boleh agak, ini kerja kunco-kunco parti rasis Melayu yang telah bernanah di seluruh badan. Busuknya bau tu sampai melekat pada bom tu.... kalau tak percaya cium serpihan bom tu, ada bau macam ahli-ahli UMNO tak.
BalasPadam2 orang anon kat atas tu memang nampak sangat pencacai Umno.... bg la point yg bernas sikit... patut la Umno suka perbodohkan melayu...
BalasPadamTak payah pun libatkan UMNO, tak kira orang Melayu ke Cina, atau India ke, orang macam ko memang pun bodoh tahap maksma tak makan saman!
BalasPadamRefomis anak muda apa... anak muda tak genap bulu ketiak? Hakkk...tuih!
Aku rasa org yang pasang bom tu adalah org yg sama berpengalaman pasang bom C4 kat Altantuya haritu...
BalasPadamOrg yg letak bom tu... dah tentu 'org yg ada bom' tak kan pulak mamat mamat yg dtg sokong Anwar... dah 'lepas'.. lepas la...bla la... apa lagi nak sibuk... yg sibuk ni pecacai yg tak buas hati sebab Anwar dah 'lepas'....
BalasPadamdah banyak kali perhimpunan tp tak pernah la meletop.ni time menang ada pulak meletup.nampak sangat la geng2 tu takut.bungkus lah korang.himpun la kekayaan cepat sebab lepas ni korang akan susah dan miskin papa kedana
BalasPadampolis malaysia adalah antara pasukan polis paling bodoh di duinia
BalasPadamDan Anon Tuesday, January 10, 2012 10:23:00 AM pula adalah antara makhluk manusia yang paling BACUL dan paling GILA di dunia.
BalasPadamkenapa ppdrm diakui paling cekap mercun meletup tak pasti pengkianat mane punye angakara... tangkap org mmg cekap tuduh pun cekap jugak
BalasPadamKah....kah...kah...kata tempat mahkamah ini paling selamat diAsia....tengok saja masa yang lalu Puteri Mongolia di letupkan ....berkecai...terbarai...kenapa tak bakar aja...ini mesti kerja BANGANG SB-dari Bukit tu....kah...kah...inilah kerja paling BANGGANG dipetala langit dan Bumi...!
BalasPadamnak pelik apa. polis malaysia dengan polis yahudi sama je
BalasPadamorang sapa lagi......melayu mudah layu juga tu............
BalasPadamDuhhhhhhhhhhhhh...kalau dah bom pompuan peknen pon tali barut umngok /polis bleh buat...apa sangat laaaaaa bom sekumpulan rakyat jelata dkt jln duta tu?????
BalasPadamYe larrrr..nak kuarkan C4 jadi issue pulakkk...so puak2 ni harus la buat bom buatan sendiri.
Apeke jadah penyokong PR nak bom penyokong sendiri? Tlg la takyah wat cerita nak turn the table on PR...bodoh ke terencat korang ni? OOoo dah lama sangat makan duit haram ekkk korang??Perut jadi BUSUK, Hati Jadi HITAM. Stok2 melayu yg tau mati itu pasti, cuma TAK YAKIN je mati tu bole datang bila2 masa.
Yang pasang Bom ini ada 2 pihak sahaja.
BalasPadam1- Geng Ibrahim Ali
2- Di lakukan oleh Polis sendiri
Tidak munkin dilakukan oleh org Anwar kerana kawsn tersebut memang di jangkan akan dipenuhi oleh org Anwar pada 901.
aku tahu siapa yg pasang bom tu..tak lain dan tak bukan kumpulan VEGABOY dgn lagu ny BOM,BOM,BOM
BalasPadamADA dua pihak yang patut disiasat PDRM :
BalasPadam1. PUKIDA...maaf silap...PAKIDA
atau
2. PERKOSA...maaf sekali lagi...PERKASA
PDRM jangan bertindak bodoh, belum siasat dah tuduh...sebijik macam perangai UMNO...
PDRM jadilah lebih profesional...
Nanti kalau rakyat tuduh PDRM yang pasang bom tu...hang pa marah....
mungkin bom tu kurang kuat letupannya sebab dah bercampur taik yg berselaput dikepala butoh nuar..
BalasPadamWALAUPUN ALTANTUYA DAH JADI TANAH, DAN 2 ORANG POLIS DAH DISABIT SALAH, TETAPI BUKAN BERARTI NAJIB TAK MENJUBUR DENGAN ALTANTUYA.
BalasPadamPDRM sebagai badan penjaga keselamatan AWAM gagal dalam melaksanakan tugas mereka secara pro. Kita nampak dalam TV poleh keluar beramai-ramai, berjalan lenggang tanpa sebarang alat atau peralatan pengesan bom atau enjata merbahaya. Kenapa?? Mereka berjalan dan berdiri seolah-olah datang menonton 'JOM HEBOH'. Sepatutnya ketua mereka hantar poleh2 ni untuk tugas mencari senjata merbahaya memandangkan terdapat ancaman daripada beberapa pihak yang telah daripada awal2 lagi mendesak agar perhimpunan ini tdak diadakan. Mereka ini terdiri daripada NGO2 yang ada 'link' dengan kerajaan UMNO/BN. Jadi tentu lah mereka ini menjadi saspek utama yang boleh dipertanggungjawabkan sekiranya berlaku kekecohan.
BalasPadamKalau ler poleh prfessional sudah tentu mereka beri arahan kepada anggotanya untuk mengawasi orang2 seperti ini( ngo2 ). Poleh yang menuding jari kepada pihak yang membuat demostrasi secara aman sebagai pencetus huru hara adalah poleh yang paling BODOH atas dunia. Samada bodoh bangang atau mereka sengaja menuding jari bagi melindungi penjenayah yang sebenar. Saya harap pDRM tunjukkkan professionalisme dalam isu ini.
Pelayar2 dalam web ini yang menjadi 'anonymous' tidak lain tapi adalah 'cybertroopers' UMNOooo.
jangan risau bro semua nanti kita mintak trace guna satelit sape punya keje ni
BalasPadamaku tengok polis realex aje bila bom meletup..macam dia tahu aje bom ada dkt situ..anggota polis pun tak ada tempat bom itu meletup..hahya terkena pada org awam yg berada dkt bom itu meletup..macam mereka tahu aje..fikir-fikir kan lah sendiri mahu ingat..
BalasPadamAgenda polis amno nak hurukan negara...nak buat ala world trade center kat newyork tak berani.. bubuh le mercun nak bagi gempak negara.
BalasPadamAmno !!!! tak buat buat kerja celaka !! bukan amno namanya....kalau tak pulas orang bukan POLIS namanya..
Polis MULUT LEPAS.....x reti siasat...!
BalasPadampolis malas nk siasat..kerana semua ini telah di rangcang oleh umno
BalasPadamada 2 lawak jenaka yg memang betul2 jenaka:
BalasPadampertama:Rosmah(Datin Maimon) menyimpan wang sejak dari kecil semata2 nak beli cincin harga 24juta
kedua:penyokong Anwar pasang bom utk mengebom penyokong sendiri.