script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Azmin Sekat Penubuhan PH, Dakwaan Nik Nazmi Mengelirukan


KUALA LUMPUR - Dakwaan ahli Parlimen Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Ahmad bahawa pimpinan yang bersama Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali telah berusaha untuk menyekat pembentukan PH dan menamakan Tun Dr Mahathir sebagai calon perdana menteri adalah mengelirukan.

Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Dr Afif Bahardin berkata, kenyataan tersebut adalah tidak tepat dan ianya sengaja diadakan.

“Saya terkilan apabila Nik Nazmi memilih untuk membuat kenyataan terbuka mengenai hal dalaman parti, sehinggakan saya merasa terpanggil untuk mengemukakan respon agar kebenaran dapat ditegakkan.

“Dakwaan beliau itu adalah mengelirukan, tidak tepat dan dengan sengaja mengeluarkan fakta-fakta penting berkaitan perkara ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Afif berkata, adalah tidak benar untuk mendakwa bahawa Azmin dan majoriti anggota Majlis Pimpinan Pusat parti itu berhasrat menyekat pembentukan PH.

“Hakikat sebenar, mereka hanya menuntut agar satu perbincangan yang lebih luas dengan pimpinan lain dan NGO sebelum membentuk sebarang pakatan politik baru yang dinamakan PH.

“Ini kerana keputusan yang dibuat tidak dibincangkan di dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR,” katanya.

Dalam kenyataan sama, beliau turut mendakwa Nik Nazmi gagal menyatakan bahawa pandangan itu juga dikongsi sama oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

”Di dalam nota yang dibawa keluar oleh peguam Anwar Ibrahim iaitu N. Surendran dan Latheefa Koya dari penjara, Anwar Ibrahim telah memohon kepimpinan parti untuk tidak tergesa-gesa mengumumkan pembentukan pakatan baru supaya ia mennjadi lebih inklusif dengan rundingan daripada semua parti, termasuk NGO dan personaliti masyarakat sivil.

”Ia bukanlah untuk menyekat PH, tetapi agar satu keputusan bersama dapat dilakukan dan membentuk satu pakatan pembangkang yang kuat untuk berhadapan dengan BN,” katanya.

Katanya, Nik Nazmi seharusnya mendapatkan fakta beliau dengan tepat sebelum mengelirukan orang awam mengenai perkara ini.

“Dakwaan Nik Nazmi bahawa Azmin dan pimpinan parti telah cuba untuk mengagalkan usaha bagi menamakan Tun Mahathir sebagai perdana menteri juga adalah tidak benar.

“Adalah tidak patut untuk mana-mana pimpinan menggunakan serangan peribadi di dalam persaingan pemilihan parti ini seperti mana yang berulangkali dilakukan terhadap Azmin Ali oleh segelintir calon-calon pemilihan ini,” katanya.#sumber
Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.