script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

NGO Angkara Musykil Dakwaan "1,134 Lori Bauksit" Di Sita !


KUANTAN: NGO Angkatan Pembela Rakyat (Angkara) hari ini mempersoalkan kenyataan Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob tentang jumlah lori  yang membawa muatan bauskit yang telah diperiksa dan disita oleh kerajaan. 

Penyelarasnya, Mohd Shukri Mohd Ramli (foto) berkata, kenyataan Adnan ketika ketika menjawab isu yang dibangkitkan oleh Andansura Rabu (PAS-Beserah) semasa membahaskan titah pembukaan sidang dewan oleh Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, di persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini baru-baru ini.


Adnan dalam kenyataannya berkata sebanyak 43,278 lori  telah diperiksa dan   1,134 buah lori lagi  disita  dalam tempoh 2 April hingga 23 Mei lepas dalam operasi bersepadu secara berperingkat oleh Kerajaan Negeri Pahang bagi memastikan para pengusaha dan kontraktor lombong bauksit mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.


"Jika benar dakwaan Adnan itu, saya minta Kerajaan Negeri Pahang nyatakan lokasi lori-lori terbabit di sita?. Setahu saya lor-lori berkenaan telah disita di Pejabat Pengarah Tanah & Galian (PTG) Pahang dan kawasan parkir Komplek Tun Razak di Bandar Indera Mahkota.


Ia berdasarkan maklumat dan siasatan saya ke lokasi yang berkenaan bermula awal April 2015 lalu. Saya dapat melihat hanya sekitar 10 hingga 20 buah lori sahaja yang disita... Dari mana angka 1,134 yang dinyatakan oleh Adnan itu sebenarnya. Saya adalah saksi yang sering menerjah ke kawasan penyitaan berkenaan dan sememangnya saya mempunya bukti-bukti kukuh yang cukup berasas atas kenyataan saya ini.. Saya takut ada pihak yang memberi maklumat tidak betul kepada Adnan untuk dibacakan di DUN Pahang... Angka perlu sama dengan realitinya... Ia sungguh memusykilkan", kata Shukri.


"Saya juga terkejut dengan jumlah angka 43,278 buah lori yang diperiksa oleh pihak kerajaan... Amat tidak logik dan masuk dek akal jumlah sebanyak itu yang berada di Kuantan sekarang.. Bayangkan lori-lori yang membawa muatan bauksit mencecah puluhan ribu lalu-lalang di sekitar jalanraya dan kawasan perumahan terbabit.. Mungkin angkanya tidak tepat seperti dinyatakan... Jika sebanyak itu lori, sudah pasti ia satu malapetaka besar kepada kawasan terlibat.. sudah pasti jalan-jalan yang musnah dan kotor sukar untuk dipulihkan... Kita tidak persoalkan tentang lesen atau permit melombong, tapi cara bahan bauksit terbabit dibawa ke Pelabuhan Kuantan... Ia yang menyebabkan debu, jalan kotor, alam sekitar tercemar dan sebagainya", tambah Shukri lagi


Beliau turut memaparkan beberapa keping gambar lori sita yang sempat dirakamkan pada awal April 2015 yang lalu. Ia menunjukkan dengan jelas hanya beberapa buah lori sahaja yang disita dan tidak sampai pun seratus buah malah seribu buah seperti yang dinyatakan. 

"Jika benar lori yang disita itu 1,134 buah, saya menggesa pihak terbabit mengeluarkan bukti bergambar serta nyatakan lokasi yang berkenaan. Jika tidak saya menyangkal dakwaan Adnan ketika menjawab soalan berkenaan di DUN Pahang baru-baru ini. Saya menggesa Adnan menyiasat maklumat tersebut daripada pihak berkenaan kerana ia menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai sebenarnya", dakwa Shukri hari ini. #PDONEWS
Share:

2 ulasan:

  1. Nampak sangat yang tulis artikel ni pun tak baca kenyataan yang dikeluarkan dengan betul sehingga boleh menimbulkan keraguan terhadap orang yang menulisnya. Jumlah yang telah disita tu pun salah.

    Dari laporan yang dikeluarkan, jumlah kenderaan yang disita berhubung pelbagai kesalahan adalah sebanyak 1,394 buah kenderaan pelbagai kegunaan termasuk jentera berat dan juga lori. Bukannya 1134 seperti yang didakwa didalam blog ini. Disitu sahaja dah wujud pengeliruan oleh penulis.

    Dan dari jumlah tersebut, tinggal lagi 38 sahaja yang masih belum dibayar kompaun oleh pihak pengusaha. Yang selebihnya sudah dibayar. Setakat semalam, 38 kenderaan tu semuanya boleh dilihat berada di PTG.

    Kalau nak buat dakwaan pun, pastikan fakta yang diperolehi dan disebarkan tepat. Jangan main buat ikut sedap hati je. Nanti, bila ada pihak ambik tindakan, jangan nak salahkan orang lain pula.

    BalasPadam
  2. bodoh agaknyer tukang komen kat atas.. Dah tentulah sah2 laporan lori disita tu 1134 keluar kat semua media termasuk bernama.. Heheh

    BalasPadam

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.