Pages

Jabatan Meteorologi Malaysia "Keluar" Amaran Cuaca Waspada, Hujan Lebat Beberapa Negeri

KUALA LUMPUR -- Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini mengeluarkan amaran cuaca waspada peringkat kuning dengan hujan lebat dijangka berlaku di beberapa negeri, bermula esok hingga 2 Jan ini.

Ketua Pengarahnya Jailan Simon dalam satu kenyataan hari ini berkata amaran peringkat kuning di Sabah akan melibatkan kawasan pedalaman, pantai barat dan Kudat (Kota Marudu) serta Labuan, berkuat kuasa esok sehingga Khamis ini.

Beliau berkata amaran sama turut dikeluarkan di Terengganu (Marang, Dungun dan Kemaman), Pahang (Kuantan, Pekan dan Rompin) serta Johor (Segamat, Kluang, Mersing dan Kota Tinggi) mulai Khamis hingga Sabtu ini selain di Kelantan dan Terengganu (Besut, Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu dan Kuala Terengganu) dari Jumaat sehingga Sabtu ini.

“Dalam tempoh berkenaan, kejadian angin kencang boleh berlaku di kawasan pantai di negeri-negeri pantai timur Semenanjung dan Sabah.

“Kebanyakan kawasan di negeri-negeri pantai barat Semenanjung dan barat Sarawak dijangka mengalami kejadian ribut petir dan hujan lebat berserta angin kencang terutamanya pada waktu petang sehingga awal malam sekali gus berpotensi menyebabkan banjir kilat di kawasan rendah serta kerosakan kepada struktur yang tidak kukuh,” katanya.

Jailan berkata angin kencang timur laut berkelajuan 40 hingga 50km sejam dengan ombak mencapai 3.5 meter dijangka boleh berlaku di perairan negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Sabah dalam tempoh berkenaan dan keadaan itu boleh mendatangkan risiko limpahan air laut di pesisir pantai serta muara sungai kawasan terbabit. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]