script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

MINDEF Kerjasama Kementerian Kerja Raya Perbaiki Jalan !


KUANTAN: Kementerian Pertahanan dan Kementerian Kerja Raya akan bekerjasama untuk membaik pulih jalan raya dan jambatan yang rosak akibat banjir untuk mempercepatkan proses penghantaran bantuan makanan kepada mangsa.
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein berkata cadangan itu telah dikemukakan kepada Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof yang menyatakan persetujuan dengan langkah berkenaan.
"Perkara menjadi kebimbangan saya pada masa ini adalah jalan terputus yang menyebabkan sukar untuk kita hendak menghantar bekalan makanan. Kita terpaksa menggunakan helikopter yang penggunaannya bergantung kepada cuaca.
"Saya akan buat tinjauan untuk mengesan jalan raya terjejas bagi mengambil tindakan segera," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat OP Murni oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Pangkalan Udara TUDM Kuantan di sini, Selasa.
Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Abd Rahim Mohd Radzi dan Panglima Empat Briged Mekanize, Brig Jen Datuk Ahmad Tajuddin Abd Ghani.
Sementera itu, Hishammuddin berkata pihaknya akan mewujudkan sebuah lagi pusat pengumpulan barangan bantuan di Ipoh bagi memudahkan bantuan sampai dengan lebih cepat kepada mangsa.
Pada masa ini katanya pusat pengumpulan barangan bantuan kepada mangsa hanya terdapat di Subang, Butterworth dan Batu Berendam.
Ditanya sama ada bilangan aset Kementerian Pertahanan mencukupi bagi menghantar bantuan kepada mangsa banjir, beliau berkata pihaknya turut meminta bantuan pesawat MasKargo dan AirAsia bagi melaksanakan misi tersebut.
Selain itu, Hishamuddin turut menyambut baik saranan supaya anggota sukarelawan di setiap agensi kerajaan digerakkan bagi membantu membersihkan operasi pasca banjir.
"Pembersihan pasca banjir perlu dilakukan segera kerana bimbang akan menjejaskan kesihatan mangsa banjir dan bagi memastikan sekolah-sekolah yang menjadi pusat pemindahan banjir dapat digunakan pada sesi persekolahan akan datang," katanya. #sumber
Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.