script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Tian Chua Lapor Polis Dakwa SPR 'Langgar Undang-Undang' Pilihan Raya


KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR Chua Tian Chang atau Tian Chua membuat satu laporan polis terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini setelah pencalonannya untuk bertanding kerusi Parlimen Batu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) ditolak suruhanjaya itu.

Tian Chua mendakwa tindakan itu melanggar keputusan mahkamah dan salah di sisi undang-undang pilihan raya.

Ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul di sini, hari ini, Tian Chua berkata proses pilihan raya sepatutnya dijalankan dengan telus dan adil.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Anwar Mohd Zain ketika menolak pencalonan Tian Chua, yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Batu, berkata tindakan itu dibuat berdasarkan Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan 1948.

Tian Chua didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen Petaling Jaya pada Mac tahun lepas kerana mengeluarkan perkataan kesat yang mengaibkan seorang pegawai polis dan dikenakan denda RM3,000.

Pada 2 Mac lepas, Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak rayuan pihak pendakwaan untuk menaikkan hukuman denda RM3,000 yang dikenakan terhadap Tian Chua sebaliknya, mengurangkan jumlah denda kepada RM2,000 atau dua bulan penjara jika gagal membayar denda.

Dalam pada itu, Pengerusi SPR Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata Tian Chua boleh mengemukakan petisyen ke mahkamah berhubung keputusan SPR menolak pencalonannya itu. #sumber
Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

Pahang Melonjak Daripada Kelompok Tiga Negeri Terbawah Kepada Kedudukan Keempat Terbaik Negara Dari Segi KDNK

KUALA LIPIS: Pahang melonjak daripada kelompok tiga negeri terbawah kepada kedudukan keempat terbaik negara dari segi Keluaran Dalam Negara...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.