script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Bersih 2.0 Ancam Saman SKMM Kerana Sekat Laman Web !


PETALING JAYA: Bersih 2.0 mengancam untuk menyaman Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melainkan ia menarik balik sekatan laman web yang menyebarkan maklumat mengenai perhimpunan Bersih 4.0.
Pengerusi Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Maria Chin Abdullah berkata, keputusan SKMM itu begitu mengejutkan dan bertentangan dengan hak perlembagaan.
"Ia bertentangan dengan hak untuk mendapatkan maklumat, dan kita bercakap mengenai melaksanakan akta terhadap hak untuk mendapatkan maklumat," katanya sambil menambah bahawa tujuan SKMM adalah memastikan saluran maklumat yang bebas.
SKMM dalam satu kenyataan pada Khamis, ia akan menyekat semua laman web yang mempromosi dan menggalakkan orang ramai menyertai perhimpunan Bersih 4.0 yang akan diadakan di ibu negara pada hujung minggu ini.
Selain itu, SKMM menggesa orang ramai supaya melaporkan kepada suruhanjaya sekiranya terdapat laman web dan media sosial yang dipercayai menyebarkan kandungan yang boleh menjejaskan kestabilan negara, ketenteraman awam dan kestabilan ekonomi.
Maria berkata, penganjur perhimpunan bergantung kepada sosial media dan internet untuk keselamatan, kawalan orang ramai dan menangani maklumat yang salah.
"Kita benar-benar bergantung kepada internet untuk menyebarkan maklumat. Menghentikannya hanya akan menyebabkan kita berhadapan dengan kesulitan.
"Kita akan saman mereka jika mereka tidak tarik balik (sekatan). Ia benar-benar bertentangan dengan hak rakyat untuk mendapatkan maklumat. Mereka tak ada hak untuk menyekat," katanya. #sumber
Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.