SALAM MAULIDURRASUL KEPADA PEMBACA PDO YANG BERAGAMA ISLAM| JIKA ADA ISU RAKYAT INGIN DISIARKAN, BOLEH EMAIL KE PAHANGDAILY@YAHOO.COM | JANGAN LUPA LIKE, FOLLOW N SHARE PAHANG DAILY ONLINE DI FACEBOOK # INSTAGRAM # TWITTER

Memalukan: Kerajaan Peralatkan Si Karam Singh, Bila 'Tergamak Suruh' Dia Banding Tahap Radiasi Lynas Dengan Di Pejabat Ahli Parlimen Kuantan !!

Ramai pihak yang ditemui malam tadi merasa terharu dan lucu melihat keletah Karam Singh (foto), memperkatakan isu Lynas. Siaran berita secara eksklusif yang diusahakan oleh syarikat televisyen swasta TV3 itu benar-benar menjatuhkan maruah beliau sebenarnya. Nampak sangat Karam Singh telah diupah dan dibayar dengan harga-harga tertentu untuk menyokong keputusan pakar-pakar IAEA yang akan memutuskan kononnya Lynas itu selamat buat rakyat Kuantan hujung bulan ini. Siaran eksklusif Lynas yang disiarkan menerusi rancangan Buletin Utama TV3 bermula malam tadi hingga esok itu benar-benar memalukan sebenarnya. Paling mengejutkan bila Karam Singh sanggup diperalatkan untuk mengukur tahap radiasi Pejabat Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh di Jalan Beserah yang begitu lantang memperjuangkan isu ini. Sepatutnya, TV3 harus lebih profesional untuk menyiarkan berita dan informasi tentang Lynas. Bukannya arahkan Karam Singh membuat "lawak bodoh" yang jelas membuktikan Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Negeri Pahang sudah tiada jalan lain agaknya.

[Dengan membandingkan tahap radiasi di pejabat Fuziah dan bahan terbabit di kilang Lynas Gebeng, ia bermakna Karam Singh memang diarahkan agar mengikut telunjuk pihak berkenaan untuk mengesahkan keterlanjuran mereka itu. Apakah kita yakin dengan penggunaan alat tersebut?. Bahkan jika pun tahap radiasi itu rendah, maka apakah kita boleh percaya ia adalah rare earth?. Mungkin sekarang ianya rendah, tetapi bagaimana dengan hari esok. Antara berhadapan dengan risiko atau tidak, maka adalah lebih baik tidak. Usahlah kerajaan bersusah payah membayar Karam Singh untuk menyokong sesuatu yang sudah terbukti berbahaya itu. Justeru itu rakyat diminta tidak terpengaruh dengan omongan kosong Karam Singh itu. Jadikanlah ia sebagai bahan jenaka khas ciptaan TV3].

68 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

dei kawan.... itu mister singh bikin kerja saja...
itu YB ada kasi tau, ini ladioaktif ada kuantan sana duduk...
dia mau test itu YB punya pejabat mau tolong sama YB... itu pejabat sesuai ka tara bagus mau bikin tempat kerja...
so... saya ingat la... you punya pejabat kasi check satu kali pun bagus juga... kasi check ada itu ladioaktiff ka karak... senang you bikin dicisen.. mau duduk ini kuantan ka mau pindah... bagus apa itu mister singh ... tolong sama kita...

Anonymous said...

apa mau hairan dengan tv 3 suku ? kah kah kah

Anonymous said...

itu Karam singh sudah mabuk todi ..

pergi ke hulu minum todi,
selepas minum tikam eko,
upah dulu belum bagi,
sekarang mau bikin lawak bodo..

pejuang said...

Karam singh ynag terkenal dgn pejuang alam sekitar tiba-tiba saja bertukar watak dgn mempertahankan Lynas.....(confirm dapat anugerah lagi nanti)

Anonymous said...

haha...de pakai alat pengukur radiasi kut bro...

sian korang da tergamam nak ckp pe...klu xde bukti,xpayah ckap la bro...klu xnak radiasi lgsung baik hangpa g duduk dlm utan...2 pun ade rasenye...

nak fitnah org, pkailah bukti...bukan paki logik akal..
xcerdik lgsg

Anonymous said...

takpa2 ... jgn bising2... kasi tau kawan2 kata ooo..... itu macam ka.... sekarang baru tau... itu ladiasi sikitttt saja.... tara bahaya punya.....kasi pusing satu kali... settle itu poblem.... amma....

Beruk Ketawa said...

Ramai yang terkejut dengan apa yang dilakukan oleh Karam Singh itu.

Sekelip mata sahaja 'Value' Karam Singh jatuh tergolek. Sedangkan sebelum ini beliau amat dihormati.

Aku percaya beliau telah diupah. Mungkin selepas ini beliau akan dapat gelaran DATUK dari Pahang.

Selepas ini Karam akan karam bersama UMNO/BN...kah kah kah

Anonymous said...

Betul ke apa si Karam Singh Worrior tu cakap lynas selamat, beradiasi rendah? Aku cadangkan dia beli atau buat rumah kat kilang tu. Duduk kat situ setahun dua, baru aku percaya cakap dia...

Anonymous said...

NAK TAU LYNAS TU BAHAYA ATAU TIDAK..

SURUH ADNAN YAAKOB ATAU NAJIB PINDAH RUMAH KEDIAMAN MEREKA BETUL2 SEBELAH PAGAR LYNAS TU...

KALAU DIA BERANI DUDUK SEBELAH LYNAS TU, MAKA SAH LAH LYNAS TU MEMANG SELAMAT!!!

Anonymous said...

hangpa bagi cadangan kurang cerdik la.... lani kalau taknak langsong radiasi.... amcam kita mintak hangpa semua sama yb fuziah duduk kat taman negara .... pergi la duduk sana.... betui2 tadak radiasi.... takpa la kuantan MB sama2 kita semua kena radiasi sikitttttttttttt.... amcam kasi tau sama YB fuziah....

ada otak said...

bodoh punya karam singh semalam.. kenapa dia x pergi ke Bukit Merah nun.. isu yang utama 1.kenapa kerajaan autralia x benarkan lynas beroperasi kat sana.2. sisa yang terhasil daripada proses rare erth itu nanti.. nak buang kat mana.. sisa tu la nanti yg radioaktif.. skrg x ada sisa lagi mmg la bacaan x tinngi...pastu tanya org kg chengal lempong tu masa skrg ada jadi cacat ke tidak...mmg la x ada lagi sebab belum beroperasi...dalam keadaan biasa pun dah ada radioaktif... buat ape nak tambah lagi bala radioaktif kat kuantan... adui...bodoh punya singh ni..

pengundi atas pagor said...

dia ukur gn alat pon xcaye...ape fauziah punye bukti?cube tnjk skit

satu balok said...

Kita tunggu malam ni pulak.. kita tengok macam mana YB fauziah tergagap-gagap tak boleh jawab soalan Karam.....
Aku yang buat skrip untuk Karam tu

anak balok said...

nak tambah lagi..
saya ni mengkaji melalui internet..saya bukan dalam bidang ni pun , tapi sekarang dah macam pakar pulak 'katanya dengan sombong. YB ada bukti? 'memandangkan tidak ada kilang lagi selain China , memang tak ada bukti" .. ha ha ha ...

Anonymous said...

Apa nak hairan sangat? Dalam keadaan UMporNO yang tertekan sekarang, semakin ramai 'BARUA-BARUA" akan tampil untuk lakukan perkara2 diluar keadaan normal. Tak berpendirian langsung...Now I know that this Banggali is without principle!! Dapat berapa $$$ tak tau ler..!!

Anonymous said...

keh keh keh kalau ko org ade tengok mlm td, apa la punya bangang TV 3 suku nih... entah pak cik mana nya bayar suruh ckp...gini lebih kurang kata pak cik yg diupah tu
'ini semua kerja pembangkang...kata anak lahir akan cacat, kanser, tunjuk gambar anak lahir cacat utk bukti lynas bahaya...saya pergi kat tapak projek lynas tu tengok lynas x siap pun lagi... mcm mana dah ada kena kenser cacat la... ini semua agenda pembangkang katanya'

alooo karam tv3 suku nak tipu tu agok2 la sikit, pnggil la yg tau sikit fakta kat bukit merah tu, ramai yg hidup sengsara kat sana tu

Anonymous said...

skrg mmg x ada lagi...yg pegi check kat rapid penang watper.... pergi bawak alat tu kat bukit merah yg pernah ada kilang rare earth... Tun mahathir pernah cakap ' zaman saya..saya x sokong projek2 mcm ni...tgk bukit merah..ber tonne2 konkrit pun masih ada kesan lagi'...

tupaijantan said...

PERHATIAN... RUMAH UNTUK MB, EXCO-EXCO PAHANG BERSAMA PENGIKUTNYA AKAN DI DIRIKAN DISEKITAR LYNAS KERANA DISITU LEBIH SELAMAT...

lagi ada otak said...

suh karam tunjuk kat tb sisa drpd rare erath tu jadi ape nanti... lepas tu mcm mana nak lupus sisa tu.. ke biar jer dalam kolam simpanan kat gebeng tu nanti.. tak pun kerajaan australia akan beli semula sisa-sisa rare erath yang ber radioaktif tu...

Anonymous said...

mmg lawok gile..mcm bodoh je tv3 punye laporan smalam..hahaha.STOP LYNAS!!

Anonymous said...

ADUAN RAKYAT DAH JADI ADUAN UMNO PORNO...CEH TAMBI....PORAH......

Anonymous said...

Ramai orang pening hal lynas ni... itu la pasal YB Fuziah... lain kali jangan tidoqqqq...... sibuk lagi berjalan2 kat negeri org lain... balik kuantan krohhhhhh..... menyusahkan org je... org dah terang tahun 2007.... 2011 baru nak bukak buku balik.... punah la gini.... nevermind DS Adnan... you have our support... proceed je Dato' Sri....

Anonymous said...

Tepukan gemuruh untuk Karam Singh kerana berjaya menghafal skrip dan lakonan yang mantap...kesian aku tengok Singh sorang ni.berapa upah dia dapat agaknya..

Anonymous said...

korang caye ker si karam ckp semalam?..sample tanah yang dia pegang tu betul ker? aku tengok karam cam nak wat iklan jer...

Anonymous said...

Dulu masa pembinaan kilang kertas di Mentakab,sibuk juga pasal pencemaran ni.Kononnya air sungai Pahang akan tercemar teruk,berbahaya untuk di gunakan,sekadarkan masa itu tidak ada demonstrasi,kerana tak ada orang macam YB Fauziah.Ikan patin yg di pelihara di sebelah hilir saliran kumbahan dari kilang tersebut tak mahu di beli mulanya.Sekarang semuanya ok tak ada apa yg nak di komplen lagi.Ikan pating tak kira di mana di pelihara semuanya habis di baham orang Temerloh.

Barangkali Lynas ni pun begitu juga lah,yang penting peraturan alam sekitar yg di tetapkan oleh IAEA di patuhi.Di Iran sana bukan setakat Lynas,loji nuklier pun mereka berusaha keras untuk membenanya.

Aku ni sokong tidak bantah pun tidak,terserah.Kalau setakat ikut-ikutan saja membantah tak guna,biar dok diam.

Anonymous said...

apa laaa....
fakta dah jelas nk citer apa lagi....

Anonymous said...

Xhairan kalau lepas neh Si Singh dapat Dato' lak....

Anonymous said...

Karam...Karam..suda tukar ka?....

Anonymous said...

MB Pahang ada hubungan baik dengan Karam. Aku x ingat tahun berapa, dulu kan pernah kecoh dalam TV3 isu kat Cameron Highlands. Lepas jumpa Dato' Nan, Karam terus berubah, terus baik je skrip dia.

Anonymous said...

Saya langsung x terkejut apa yg Karam buat. Semua dah dijangka. Tindakan UMNO BN boleh dijangka, mereka sgt terdesak skrg ni. Terdesak menggunakan media untuk raih sokongan rakyat khususnya org kampung yg kurang maklumat.

Anonymous said...

agak2 berapa ratus ribu keling ni dpt..

satu balok said...

You all ingat dalam alam cyber ni, malaikat kiri kanan tak joint ke? fitnah.... cakap tak betul... mental block... kerajaan /pembangkang .. Yang sekolah tinggi-tinggi macam budak-budak. Ynag tak sekolah tinggi mana macam pakar-pakar belaka. you all bolehlah syak macam-macam. lepas tu buat kenyataan.. Kalau ramai yang ada macam pemimpin PAS kan aman dunia ni.. tapi pengikut nya yang banyak langgar etika, kemaruk sana-sini. dekat ceramah takbir kuat sangat, tapi bahagian fitnah lagi kuat . INGAT, malaikat R&A ada juga monitoring you all. bye

Anonymous said...

ko smua dlm dunia ni blh bli ke..byk sgt ke duit lynas..IAEA bli..TV3 bli..Tok Nan bli..bangang punyo org

Blis Jantan said...

Anonymous:
0 markah,
tak ada fakta fitnah langsung. Selepas ni Blis Jantan akan bagi markah siapa yang bagi fakta fitnah paling hebat

Anonymous said...

Hari - hari minum todi,
Minum todi cap Maharaja,
Duit upah Adnan dah beri,
Utk pencacai mcm Karam Walia.

Pegi mamposs la pencacai pengangkat najis TV3 suku a.k.a Karam Singh Walia...

Anonymous said...

Harap encik Karam berjuanglan demi kesahjetraan hidup rakyat sepeti sebelum2 ni. Anda dihormati atas jasa anda itu. Tapi mukin lumayan imbuhan yg diperolihi, anda sanggup membuat pusingan U dan sanggup mengatakan readisi tidak membahayakan hidup rakyat suatu hari nanti. Utk pengatahuan en Karam hasil rendah bacaan readasi yg ada ini pun telah ramai kanak2 mengalami sakit kronik. Cuba2 en Karam sesekali melawat wad KK3 HKL, PPMU, HUKM dan sebagai nya. Lihat lah anak2 yg tak berdosa mengalami sakit2 kronik, Yang memang tidak ketahui puncanya namun readasi salah satu penyebabnya. Buat lah intivew ibubapa anak2 ini apa dia rasa. En Karam berbakti lah utk kesahajetraan rakyat Marhain, anda akan di ingati.

Blis Jantan said...

Anonymous 1: hari-hari minum todi
3 markah, fitnah kau tak kuat lagi.teruskan usaha
Anonymous 2: pusingan U
2 markah, nak kaitkan yang sakit kronik dekat hospital akan kena dari Radiasi Lynas.

Anonymous said...

Hari - hari makan Pandi,
Pandi dimakan dengan petai,
Sapa gerangan 'Blis Jantan' ini,
Nama macam Iblis tapi tak de 'I'

kah.. kah.. kah.. Woi Blis Jantan.. pegi buat perkara berpekdah ckit.. melancap ke @ ampu telor Adnan ke.. kah. kah.. kah

Blis Jantan said...

Anonymous:
Aku bagi ko 6 markah. You bertuah dapat skor paling tinggi setakat ini. Keep up your good job

Anonymous said...

Tiba-tiba dalam isu Projek Lynas muncul pula lelaki benggali bernama Karam Singh.

Semua orang tahu Karam Singh adalah pekerja TV3 sebagai wartawan yang kerjanya lebih kepada alam sekitar.

Kenapa Karam Singh menyampaikan maklumat tentang projek Lynas itu sebagai selamat dan menuduh ahli parlimen pembangkang sebagai hipokrit ?

Sebenarnya Karam Singh ini tidak tahu apa-apa tentang kesan radioaktif yang akan berlaku keatas manusia apabila projek itu diteruskan.

Dia hanyalah wartawan yang mencari berita dan bukannya pakar dalam bidang yang diceritakannya.

Dia tidak membuat kajian terperinci dan buat perbandingan baik dan buruknya projek tersebut diserata dunia kecuali menerima maklumat bulat-bulat dari kerajaan negeri Pahang, pasti semuanya baik belaka.

Karam Singh hanyalah orang suruhan, pemabok dan makan rasuah.

Ini adalah propaganda kerajaan yang yang hampir muflis. PM berkata kononnya kerajaan tidak akan bertolak ansur tentang keselamatan dan kesihatan rakyat ketika projek belum beroperasi.

Boleh percaya ke apa yang dikatakan oleh PM itu ? Apa jaminan pihak kerajaan jika apa yang dirisaukan oleh pemimpin pembangkang itu menjadi satu kenyataan...?

Cuba kita teliti sikap kerajaan yang memerintah sekarang.... apakah mereka ini kerajaan demokrasi atau kerajaan kuku besi...?

Perhimpunan Bersih yang akan diadakan 9/7/2011 untuk menuntut pilihanraya adil dan telus tapi kerajaan pula jadi takut alih perhatian dengan memputar belitkan fakta kononnya perhimpunan itu sebagai haram dan berpotensi untuk menghidupkan fahaman komunis, sehinggakan memakai batu T-Shirt warna kuning menjadi satu kesalahan...

Apa janji BN tentang projek Lynas itu selamat boleh dipercayai ?

dukun said...

woii laknat..iran boley buat roket dr besi buruk.negara gurun,cina pun buat digurun.lau terbakar kilang dia orang boley sempat lari lagi.holy mother russia pun buat di tempat jauh dr kepadatan penduduk.yg duduk situ cuma pekerja.mmg rezeki diorang lah chernobyl heart.sisa toksik tu nak campak mana?laut?umah bapak mertua kau?papan,pusing dah lama jadi pekan koboi.pegi la tengok dgn mata kepala punai kau sendiri...gobloshh..

Anonymous said...

Kan dah dimaklumkan sebelum ini, siapa saja yang setuju dengan Lynas akan dituduh kena beli. Kalau DSAI tak setuju katakan, orang2 inilah yang akan kata DSAI pun kena beli. PDO pun biar le amanah dan berfakta. Jangan jadi macam Utusan Malaysia yang diperalatkan. Dulu kami cukup respect tapi skrg dah mula meluat. Sekurang-kurang Karam Singh ada juga bawa alat pengesan untuk ditunjukkan dalam berhujah. PDO, YB Kuantan dan lain-lain bawak apa?. Guna air liur je ke hulu dan ke hilir. Jangan cakap le peralatan apa Karam pakai kalau kita sendiri tak pernah nak buat pengukuran atau panggil pakar berwibawa. Buat komen atau berhujah ikut sedap mulut je. Saya sokong Pakatan buat perubahan tapi kita tak perlukan orang2 yang emosi dan cakap tanpa fakta.Itu pun ada hati nak jadi calon. Buat malu Pakatan je...YB Kuantan tu, buatlah kerja sikit untuk tunjukkan perbezaan MP Pakatan dan MP BN dari segi wibawa dan wisdom.Muhasabahlah balik takat jadi MP, apa yang telah disumbangkan kepada rakyat Kuantan. Jangan harapkan isu Lynas je dah boleh menang. Dalam Lynas pun, cuba semak, bersepah orang Pakatan, tapi dah mula meluat dengan gelagat yang ditunjukkan. Depa juga boleh mengundi...Walaupun meluat saya cuba buka web PDO dan cuba bagi pandangan jugak sebab saya jemaah. Jangan nanti PDO orang panggil Pahang Dusta Online nanti

Harapan Omar said...

Habis kalau semua orang dan instrument x betul, siapa yang betul????? Fuziah ke yg betul????? Chiiiitttt pooodaaaahhhhhh...

Anonymous said...

Buat dialog tak nak dengar dan buat bising, batal dialog cakap takut berhujah...Panggil pakar IAEA cakap kena beli, tak panggil pakar komplen tiada pihak ketiga yang menilai. Presiden PAS cakap rujuk YB hulu Langat, cakap beliau tak dapat maklumat yang tepat. Apa ni PAS Pahang? Mana walak pada Presiden. Mana pegi Engineer Nuclear dulu? Tak nak lawan Karam Singh ke?. Sheikh Ketua Penerangan PAS Pusat dan Pahang dok buat apa?. Cari le alat pengesan buat pengukuran sama. Tak pandai pasal nuclear atau radioactive tak payah tunjuk kejahilan tanpa rujuk kepada orang yang ahli. Baca kitab dan ceramah agama bukan main...Ini yang buat fitnah dan mehnah kepada perjuangan. Jangan le melampau-lampau sampai orang awam dan penyokong meluat..tak percaya..pi tanya YB Hulu Langat. YB Kuantan sendiri mengaku bahawa dari segi teknikal tiada masalah tapi kononnya aspek saikologi rakyat itu yang dipertikai. Sepatutnya sebagai YB, kita yang patut betulkan perspektif rakyat yang tak betul...ini tidak...menakutkan lagi macam isu pelaksanaan Hukum Hudud dulu. ...patutnya Melayu UMNO sokong perlaksanaannya tapi mereka pulak yang takutkan bukan Islam. Dah la depa tak nak laksana...menentang pulak

Anonymous said...

Geli dgr pencacai cakap pasal fakta. Yg Mahkamah UMNO pulak; 4 doktor bertauliah periksa Saiful xde kesan diliwat pun yg tu fakta jelas x diterima. Ape ke hal.

Anonymous said...

Kita lagi geli gelaman tengok PAS terhegeh-hegeh dan terangguk-angguk tunduk hormat kat musuh Islam. Dah tu bersetubuh dan bersebadan pula. Apa la gila babi punya parti.

Anonymous said...

PAS tidak pernah terhegeh-hegeh dan terangguk-angguk tunduk hormat kat musuh Islam (yg UMNO maksudkan adalah DAP). PAS bukanlah parti bodoh atau bacul macam UMNO yg salahguna kuasa utk jaga periuk nasi parti.

Sejarah lebih 50 tahun UMNO membuktikan UMNOlah musuh Islam sejati di negara ini, malah mengambil APCO Yahudi sbg penasihat. Pandangan ulama' dibuang ke longkang. Gejala sosial di Malaysia subur di bawah UMNO tanpa ada usaha serius menanganinya.

Anonymous said...

pelik aku...org pkr ni sumenyer xde ilmu ke????ke dah buta hati

masihhijau said...

Mungkin apa yg dikatakan oleh Karam Singh ada kebenarannya. Nanum begitu, satu persoalan yg masih belum terjawab sejak dari awal lg oleh pihak lynas, iaea dan Kementerian Alam Sekitar. Jika ianya tidak membahayakan manusia mengapa kerajaan Australia sendiri TIDAK membenarkan pembinaan kilang Lynas di Australia? Rare earth ini bukan nya di korek di gebeng. Ianya di korek di Australia, di bawa utk pemprosesan di gebeng, hasil dibawa kembali ke Australia. Yg simpan kat Gebeng ni adalah bahan buangan yg mengandungi Thorium. Mintak pakar2 yg sokong pembinaan Lynas di Gebeng ni jawab sket. Kenapa?

Masihhijau masih tak faham.

Anonymous said...

Karam,karam..Yang pergi check radiasi tu sekarang buat apa? Kilang belum operate nak check apabenda? Nak tunggu kilang tu operate lepas radiasi baru nak tutup balik? NO WAY! lagi 1 nak tanya,mana pergi seorang lagi wartawan alam sekitar TV3 yang orang Pahang tu? apa nama dia ya.Dulu garang sangat sekarang dah kena tukar katanya.

Anonymous said...

masih hijau,
kenapa kilang mercedes buka kat Pekan?kenapa kilang BASF German buka kat Gebeng?kenapa kedai KFC amerika buka kat masjid Balok? Kenapa PETRONAS buka kat Sudan,Vietnam,...,kenapa orang Jengka jadi,Ketua Pemuda PAS Malaysia? kenapa??? mesti ada untung sikitlah agaknya. Kalau buka kat AUSTRALIA untung 20 sen, Kat Malaysia mungkin untung 2 ringgit. Ni nak 'campurgaul' belaka nak suruh jadi isu..tapi bukan masih hijaulah. Orang lain . Blis jantan... tolong jangan bagi score pada aku..

Anonymous said...

bro...kan de check raw material dr mound weld..0.31...ape nak tggu operate nye...mengong

Anonymous said...

bro...kan de check raw material dr mound weld..0.31...ape nak tggu operate nye...mengong

IAEA Panel said...

IAEA declares Lynas project safe

The International Atomic Energy Agency (IAEA) has concluded that the Lynas Corporation Ltd's rare earth plant in Gebeng, Pahang, is safe but the Australian company must undertake improvements
in various technical areas before it can proceed to the next stage of operations.

A report issued by the nuclear watchdog today said it did not find any instance of "any non-compliance with international radiation safety standards" in the project.

Read more: IAEA declares Lynas project safe http://www.btimes.com.my/articles/20110630140541/Article/#ixzz1Qk5nR221

masihhijau said...

Anon June30,2011 1:40:00 PM.

Mmg betul. Tp mereka pon ada jugak bukak kat negara masing2 tp Lynas TIDAK dibenarkan dari segi undang2 untuk membuka kilang pemprosesan rare earth di Australia. Itu memnyebabkan mereka terpaksa membuka dia tempat lain.Di China, mereka ada conflict dgn investor tempatan so tak blh bukak jugak. So dia rasuah Sultan Pahang utk bukak kat sini? Soalannya. KENAPA DI AUSTRALIA LYNAS TIDAK DIBENARKAN MEMBUKA KILANG PEMPROSESAN RARE EARTH?????
masihhijau

Anonymous said...

masih hijau
mana fact ko kata lynas x dbenarkan buka kt australia..tunjuk kat aku

masihhijau said...

Anon 4.39

Google la sendri. Dia punya minister for mine and petroleum sendri kata dlm DIA punya parliment.

Buat research seblm kata apa2.

Masihhijau

Hijau gok said...

masihhiau,
You dah baik sangat dengan Ustaz Goooogle. Alang-alang google, cuba searh kilang rare Earth Arafura ada kat mana,Ramai kawan-kawan aku ada kat Australia tu.

masihhijau said...

Hijau Gok,

akan dibina di Whyalla, South Australia. Pembinaannya di tangguh disebabkan oleh financial issue.

Tp masih Lynas tidak dibenarkan membina kilang pemprosesan dia sana.

Blh tak tanya kawan2 sedara kat Aussie tu, kenapa sebenarnya Lynas buat kat Msia?

Masihhijau.

Anonymous said...

Lynas tidak ada nama yang baik di China dan ini telah memyebabkan mereka terpaksa mencari alternatif lain untuk dijadikan pusat pemprosesan nadir bumi. Di Australia pula pemprosesan nadir bumi memang tidak boleh dilakukan kerana nadir bumi adalah bahan beradioaktif walaupun iannya dikatakan dalam kadar yang "selamat" oleh Lynas. Hanya kerajaan umPORNO sanggup menerima syarikat yang sebegini untuk melabur dan melebur di Malaysia

Anonymous said...

projek yg takde faedah kepada rakyat,satu sen cukai pun tak pyh byr..org australia yg maju giler2 tak nk lynas..UMPORNO je yg duk sibuk nak lynas..sebabnya ? dpt duit masyukkkkkk,rakyat diketepikan..yg kat tc arituh bantah demo sape ? geng2 umPORNO ngn muka2 kontraktor je..kah kah kah

Anonymous said...

seme udah karam!

Anonymous said...

http://www.nytimes.com/2011/06/30/business/global/30rare.html?_r=3&pagewanted=2

check website ni..fyi untuk yg tak tahu...rare earth mmg laa x bhye, tp dkt perut bumi tu die hadir bersame thorium yg bersifat radioaktif..so die kene cari tempat nak proses utk 'purified' kn rare earth tu..thorium yg disisihkn dr rare earth tu ditanamlaa kat bumi gebeng ni...
masalhnye skrg kilang dah stat buat...klo x jd sape nk byor kos...keputusan AELB mmg akn bias sbb lynas akn byr 0.05% dr untung (projected dlm 1.7 bilion USD/year) ~AELB akn dpt dlm RM2.5juta utk wat research on radiation..
klo dah yakin sgt sisa buangn lynas tu x bahaye and same tahap ngn bangunan2, knp AELB masuk campur in the first place?klo betul x bahaye buang je laa sise tu kat mane2.(kalo beraniii laaaaa...)

Anonymous said...

masalahnya disini bukan bab kilang dah wat ke tak..kalo bende membahayakan rakyat,KERAjaan memang boleh batalkan biar pun kebe bayar blk/saman ke ape..ape la takat rm1billion kene byr balik,padahal bagi komisen rm500juta kat sorg pun rileks je kerajaan babi negara nih..cer tgk komisen kapal selam scorpene tuh..duit rakyt yg ditibai pun dah berbillion2..ape la sagt nk batalkan kilang lynas tuh..


tapi MASALAHNYA di sini,kilang tuh tak bley dibatalkan bab geng2 umPORNO nih dah ambik duit poket dari lynas tuh,kalo dah masuk poket..mmg susah la nak kuarkan balik kasi kat lynas..kah kah kah

Anonymous said...

aku dah tak percaya kat Karam Singh Walia tahi hidung tu lagi, perjuang kan rakyat konon, tolong lah wahai singh kami bukan nak berpolitik kami nak hidup dalam keadaan selamat aja.Lepas ni boleh la Karam singh pakai kereta hybrid hasil upah tipu rakyat pasal lynas

Anonymous said...

Tak payah gaduh2 sesiapa aja yg sokong lynas jom pindah kat area Gebeng senang cerita, baru kita tahu bahaya atau tidak Lynas ni
Jom siapa yg sokong lynas kita pakat mintak kerja kat lynas, dia orang bayar gaji mahal tau, best
Ada berani ke

Anonymous said...

Wartawan boleh beli betul Karam Tenggelam Singh tu, ingat kan boleh harap, rupanya harap pantun tahi hidung aja

Anonymous said...

Hehehe lawak betul si Karam Singh tahi hidung tu, wat malu aja. lain kali cuba check kat bilik berita TV3 ada radiation tak

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]