Pages

Memalukan: Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) Semakin Kemaruk 'Duit', Tergamak Menjalankan Operasi Saman Parking Di Kawasan Perumahan !

KUANTAN, 3 Jun - Apa sudah jadi dengan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) agaknya?. Majlis Tempatan itu kini semakin ghairah mencari "rezeki" dengan saman parking. Ini mungkin bagi menaikkan lagi hasil pendapatan pihak terbabit yang melebih RM100 juta pada tahun lepas. Tindakan menyaman kenderaan pada luar waktu pejabat terutamanya pada larut malam jelas sekali mengecewakan para penduduk di bandar ini. Ramai yang menjadi mangsa akibat sistem "tiket berkomputer" yang jelas menguntungkan pihak berkenaan. Sangkaan kita MPK akan bersikap lebih berhemah dan bertimbangrasa dengan tindakan mereka, rupa-rupanya ia jauh meleset sama sekali. Pengawai Penguatkuasa MPK rupanya kini semakin rancak menjalankan operasi saman menyaman tanpa mengira tempat dan waktu. Mungkin agaknya mereka berlumba-lumba untuk mencapai "target" yang telah ditetapkan oleh majikan mereka itu. Senario ini jelas sekali membuatkan rakyat Kuantan semakin terbeban, tambahan pula bagi orang luar yang datang berkunjung ke sini. Mereka sudah pasti akan terperangkap dengan kes saman parking ini sebenarnya. Tindakan keterlaluan MPK ini menimbulkan kemarahan para penduduk mutakhir ini.


Bukti, gambar yang sempat diambil dilokasi selepas saman diletakkan
[Terbaru, awal pagi tadi beberapa orang Pengawai Penguatkuasa MPK telah mengeluarkan saman parking kepada kenderaan yang diletakkan di taman perumahan (depan rumah). Enam buah kenderaan telah disaman oleh mereka di Lorong Kubang Buaya 27 dekat sini. Amat memusykilkan kerana semua kenderaan terbbait tidak langsung menghalang lalu lintas dan lokasi kejadian bukanlah jalan utama. Justeru itu, apakah kini MPK sudah semakin terdesak untuk mendapat untung hasil saman parking hingga mereka menjadikan kawasan taman perumahan sebagai lokasi baru untuk menjalankan operasi mereka?. Jika inilah caranya, maka ternyata MPK kini sudah semakin dera rakyat dan sengaja mencari pasal. Harap pihak atasan dapat pantau kejadian ini. Rakyat perlu diutamakan, masakan kawasan perumahan di buat tindakan].

50 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

SOKONG TINDAKAN MPK!!! Negara ada undang2, rakyat kena patuh kalau tak nanti kacau-bilau negara. Dan jika tak mahu kena saman, lain kali bawa basikal. Nak letak kupon 45sen pun kedekut. Padan muka kena saman kena bayar lebih mahal. Bak kata pepatah- orang kedekut selalu rugi!

Anonymous said...

Parking dikawasan perumahan pun boleh kena saman ? Kereta awak di atas tu belum kena saman, sokong le. Bila kereta sendiri dah kena saman, lu fikir lah sundrik, melolong maki hamun. Poodah citt.

Anonymous said...

KALAU NAK IKUT UNDANG2 JALAN KAKI PUN KENA SAMAN GAK.CUBA LAH BERTIMBANG RASA SIKIT.MEREKA KALAU GAJI XNAIK PANDAILAK MELALAK KATA YG MANA2 X BETUL LAH.TU KAT JALAN DARAT MAKBAR BERJUJUT KERETA PARKING XDELAK KENA SAMAN. KENAPE?

Anonymous said...

Ada 4 biji kereta la! Tapi sebagai warga yg bertanggungjawab, kena la ikut peraturan... Letak jerla tiket, apa susah? Kalau taknak kena saman, jangan pakai kereta, naik basikal la!

Anonymous said...

masalahnya kawasan perumahan.. Bangang!!!!

Anonymous said...

Anon 3.33, kalau mpk lepas ni saman kat darat makbar, korang pun kata mpk zalim gak kan? Naik basikal la! Dah la taknak ikut peraturan, nak letak tiket parking pun kedekut! AKU SOKONG MPK!!!

Anonymous said...

Aku ni kerja MPK gok,
org Kuantan tak reti undang-undang kot.Jalan tu jalan utama lah dan open for public.MPK dah wartakan kwsn parkir awam bg tujuan kawalan penggunaan,jika tak pemandu ingat tempat tu ayah dia punyer nak free,org lain no way nak parkir !!
Ada reti kaaa

Anonymous said...

Aku mmg dh naik basikal kau bila lagi? Habis kalau selama ini pihak tertentu cuma tutup mata je,bila nk adakan tindakan?

Anonymous said...

Anon 3.38, kawasan perumahan pun kena ikut peraturan! Kalau tak puas hati, jangan bayar kompaun, pastu tunggu lawan kat mahkamah. Masa tu baru tahu langit tinggi rendah! Naik basikal la kalau taknak kena saman! AKU SOKONG MPK!

Anonymous said...

Anon 3.50, bagusla naik basikal kalau kedekut nak letak tiket parking! AKU SOKONG MPK!!!

Anonymous said...

jangan pakai kete,pakailah basikal jer,kete kena bayaar parkir..masuk komplek kene 1.50 sen tak bising MPK caj .45 sen heboh

Anonymous said...

KITA TUKAR PENTADBIRAN YG ORG KUANTAN LEH IKUT.

Anonymous said...

aduhai sedara2 dibwh.inikah msg2 'terdesak' sedara2?ilek2.org yg berakal xmelenting cmtu.cool.kalo kite dipihak benar,tegak pd jln btol.dgn kate laen truskan saman-mungkin.jgn la 'terdesak' cmni.lucu kanak2 membacanye.ok.peace

Anonymous said...

aku cabar MPK pergi saman parking kat kedai jalan Wong Ah Jang,sebaris dengan Sin Huat Hin,sudahlah parking sampai jadi 1 lorong,boleh pulak buat tambahan kedai atas kaki lima tu.Bukan semalam punya hal,tak salah aku dah lebih 10 tahun.Amacam? ada berani?

Anonymous said...

Bukan xtahu? Kan MPK nak tambah kantungnya, sebab tulah saman parking tak kira masa siang atau malam dan tak kira tempat.

Anonymous said...

jangan lupa jalan Darat Makbar sekali. Biar adil

Anonymous said...

wahai mpk..korang sila alih bekas tong sampah besi gedabak yang dok atas jalan area taman guru - kipsas..dah ramai yang nyaris langgar waktu malam area tu takde lampu..siot je aku pun nyaris langgar..harapnya ada la mat pet angkot tong besi tu..menyusahkan org..untung saman bejuta buat la tempat cantik2 kat tepi longkang tak boleh ker..ni nak jugak makan area sebelah jalan..mamat mpk kat atas tu sila ambil maklum..cegah sebelum parah..nak lalu kereta pun sempit dah jalan tu

Anonymous said...

aku sokong juga kat MPK, tapi kat sesetengah keadaan je la... kalau jalan darat makbar tu kena bagi saman kete-keta yg parking tepi tu...
sangat bahaya.. kedai kopi kat situ patut cari jalan buat paring khusus untuk kedai dia.. banyak kali keta nak langgar orang.. kan situ jalan jem dan bahaya..

Anonymous said...

Salah tetap salah, jangan nak alihkan isu ke darat makbar la, wong ah jang la, taman guru la.

Nanti kalau semua mpk saman, korang lagi mengamuk! Itu la sifat dengki! Nak selesai masalah? Letak saja tiket parking 45sen je sejam!!! Ikut peraturan baru tak kena saman!!!

AKU SOKONG MPK!!! Kalau takut kena saman, usah bawa kereta... Bawa basikal la!!!

Pdo pun satu, isu kecil ni pun nak heboh. Kenapa tak "tarbiah" pembaca pdo agar beli kupon parking? Hisap rokok sekotak sehari boleh, bayar parking kedekut!!!

Anonymous said...

Salam,

Saya dah kena dah dengan MPK ini 5 tahun lepas. Saya dah kata akhirnya parking kat rumah pun 'bangsat' tu nak saman. Sistem kupun ini memang tidak adil. Apa pun ia akan untung MPK, dan rakyat yg kena dera. Pergi mampuslah MPK kalau macam itu.

Anonymous said...

Salam, mereka yg sokong sangat MPK tu memang staf MPK yang bangsat tu. Dah lah rakyat sedang susah sekarang ini, buat perangai macam lintah darat. Dajal betul!

Anonymous said...

Tak ambil tindakan salah...ambik tindakan pun salah....jadi serbasalah. Manusia ni macam-macam kerenah...parking ikut suka...tak apa...lepas election nanti...kalau dapat kerajaan baru..boleh bubar MPK...parking kat mana-mana pun tak apa...Tak payah ada undang-undang. Kita tengok nanti...apa yang boleh dibuat...cakap berdegar-degar memang senang.

Anonymous said...

Bukan nak marah kat MPK cuma jgn terlepas pandang je.Kita tau MPK mmg byk bertimbang rasa.Cuma nk ingatkan je dua jalan tu jgn wat2 x npk tau.
(Salah tetap salah, jangan nak alihkan isu ke darat makbar la, wong ah jang la)

Anonymous said...

Asal mmg 45sen, tp bla terlupa nk byr dh naik lebih dr 100%. Kalah ah long. X islamic. Kok ye pn nk denda, xkn ambil untung giler2. Public recreation bla nk tambah? Pool dh ditutup sbb nk sukma.

Anonymous said...

Kepada anon 1:05, kalau dah tahu nak parking lama, letak la tiket parking tu 2-3 keping, itu pun nak kena ajar ke?
Ko ni orang kuantan atau duk kat bulan?

Taman esplanade baru belakang masjid tg api tu apa? Yg tengah buat sepanjang sg kuantan di tanah putih tu apa? Taman bandar di indera mahkota tu apa? Jangan tulis macam orang takde mata!

Kalau taknak ikut undang2 kecil kerajaan tempatan, korang buat la pulau sendiri, duduk situ sorang2. Takde siapa nak saman pun! Parking la kereta sampai dalam almari, takde siapa marah!

Kemudahan nak yg terbaik, tapi taknak kluar duit. Cukai pintu pun ada tak bayar bertahun. Bila rumah kena sita, panggil sinar harian kata mpk zalim.

AKU SOKONG MPK!!! Sebab banyak kemudahan yg telah dibuat dan akan dibuat, kita sebagai warga kuantan kena memberi sumbangan. Jangan asyik nak kutuk jer.

Pada sesiapa yg taknak kena saman sebab tak letak tiket parking, baik naik basikal jer! Kurang2 boleh exercise dan mencerdaskan otak.

Pdo kena adil, kena ajar warga kuantan ni jadi warga yg berdisiplin bukannya jadi warga yg nak semua free dan mentaliti subsidi! Kat selangor dan penang dah tukar kerajaan tapi pbt tetap sama, so jangan nak meracun suruh tukar kerajaan supaya dapat tukar mpk!!! Kat selangor dan penang pun masih ada kena saman tahu tak? Sebelum tulis guna kepala otak, jangan guna tapak kaki!

AKU SOKONG MPK!!!

Anonymous said...

memang patut kne saman letak kete merata2.tak kira la kaw.perumahan ke ape ke!janji atas jalan kerajaan yg buat paham bangang!ko baca la undang2 kat blakang ketas saman tu!lain kali naik basikal je padan muka ko!!!

Anonymous said...

staf mpk memang tak tahu bertimbangrasa asyik nak saman yang mpk hanya staf mpk sahaja asyik nak ke luar negara konon ada forum,seminar kalau asyik saman bolih selalu melancung gunakan wang rakyat.

Anonymous said...

nak jadikan Kuantan bandar sifar sampah ,jadikan MPK dan staf MPK sifar rasuah okey

Anonymous said...

Senang je kauorang pancitkan saja tayar motor/kereta MPK. Biar dia orang merasa macamana skit hati habiskan duit !!

Anonymous said...

aku dah lama duk Kuantan, MPK ni mmg pilih kasih bila wat operasi, tapi yg peliknye bila aku lalu kat jalan DaRat Makbar makin byk gak keta parking kat sana. Mcm MPK x ambik pot je kawasan tu?

Anonymous said...

MPK tu betul... dia buat kerja ikut peraturan. Jgn kutuk MPK dan staf dia yg cari rezeki.

Cumanya harap MPK tak pilih kasih. Yg kena balik2 Melayu yg pendapatan sederhana n rendah ni. Ada tempat2 yg org langgar peraturan tapi tak kena saman. Macam kebal je org tu. Ada apa-apa ke?

Anonymous said...

Anon 12:11, apasal pulak masuk bab perkauman ni? Tu yg kena saman tu kawasan bukan melayu la oiii! Cuba baca betul2 sebelum komen, lrong kubang buaya 27!

Dah buat salah, kena saman, taknak bayar, buat bising dalam blog lepas tu tuduh mpk rasuah! Kalau mpk rasuah, dia tak saman la, dia cuma pejam mata! Ni dia saman maknanya dia menjalankan tugas yg diamanahkan.

Pdo jangan jadi batuapi, fitnah mpk rasuah tanpa bukti, tanpa saksi apa hukumnya? Ustaz2 yg selalu baca pdo tolong jawab!

AKU SOKONG MPK!!!

abangkhairi said...

Tak payah bayar saman tu kalau rasa kita tak bersalah..MPK bukan ada kuasa di sisi undang2 nak dakwa di mahkamah pun..setakat ni tak de lagi kes yg telah disabitkan kesalahan di mahkamah sbb tak bayar parking..diaorg saje gertak je tu..

Anonymous said...

mpk tak cukup wang nak beli uniform untuk kaki tangan dan tak cukup duit nak bawa mereka melancung jadi terpaksa lah menambah saman ikut hati okey

tupaijantan said...

kat tepi hotel grand con.. lagi banyak kereta parking .... menghalang lalulintas... MPK tak saman pun...

Anonymous said...

mmg betol dpn granDcon mmg ada kereta dan bas parking tidak kira waktu, mpk tak saman pun, takut ka?

depan restoran zam-zam jln telok sisik berhampiran satey zul, selalu kereta berhenti dikawasan tsbut, jln kerap terganggu, mpk buat tak taw pun, ada apa2 ke?

Anonymous said...

jangan la kutuk staff MPK dia orang manusia jugak, dh la gaji dia orang bos dia orang bayar guna duit cukai rumah urut, cukai kelab malam, cukai casino, cukai megnum, cukai toto, cukai da ma cai dan cukai dangdut, tu le sbbnya mereka jadi benggang bila kau orang komen macam2.

Anonymous said...

Pukimak MPK. MPK pukimak!!!!

Anonymous said...

suruh mpk ni standby kt pasar malam bandar sabtu ni. pastu kt dwn jubli perak jumaat malam nanti. kompem kaya mpk... mpk : Memang P***mak Kau

Anonymous said...

aku parking kat COWBOY BARU pastu kena saman lak pasal parking kat line putih(parking penuh) TETAPI kenapa kat restoran tu (line kuning lagi) MPK xbuat pepe pun sampai masa aku gi bandar ada dh keta tu dan bila aku balik keta tu masih ada kat sana lagi tanpa kena saman pun.Kadang2 keta MBK pun ada parking sana. Nape kawasan MBK hanya kat cowboy je ke?

Anonymous said...

Lain kali kalau kena saman kita pakat jangan bayor,kalu diorang datang,kita pakat bawok gi tempat2 tu...apa macam?

Anonymous said...

Mintak tolong MPK tengok jalan antara pejabat Tanah Kuantan dgn Mahkamah tu, xde pun petak parking, tp, berderet kereta parking n xletak pun kupon.

Kt stu bukan kws MPK ke cz xpernah pulak nampak MPK menyaman kat stu. Nak lalu pun susah, kiri kanan org parking kreta. Tolong ek MPK intai2kan. Kalu perlu saman r, mengganggu lalulintas r kt stu..

Anonymous said...

yang cakap pukimak tuuu...mesti mak, ayah dan tok nenek dia pukimak...sebabtu dia suka sebut pukimak...kim salam kat puki-puki tu semua yaaa...tak tau ke yang man?mak dan bapak ngko laaa...puki mak bapak...hahahahahaha....

Anonymous said...

Berilah cadangan utk mengatasi, ini tidak mencarut je kerjanya. Belajar mencarut kat seminar/bengkel mana ?

Anonymous said...

Ape2 pun MPK staff memang keja excelent, x dinafikan. Cuma kalau boleh biarlah adil dan kerja biar ikhlas.Yang baik itu bagus, yang di ketengahkan (complain) kenalah diperbetulkan, biar rakyat kuantan rasa selesa.

Anonymous said...

mmg betul!!!!!! td aku br je nak penampar sorang pekerja MPK. Nombor pekerja dia 3951. bdk perempuan ni mmg kurang ajar.... muke dh la x cantik perangai plak hodoh.... kesian aku tgk..... ckp dgn orang punya la biadap. mmg x tau hormat org.... aku cll off MPK nk buat aduan. aku ckp elok2 pn sama... pekerja kt situ pn ckp kurang ajar.... MPK kuantan mmg korup....

Anonymous said...

aku keje kt kawasan semambu so aku x de la masa nk kuar sana sini.... so aku just beli kupon bulanan... sama gak ar dgn member2 off aku semua pn beli kupon bulan. so ble dh hbs tempoh biasanye kteorg beli kt staff
MPK jer. tp btl bdk yg nombor 3951 tu mmg biadap. aku ckp nk beli kupon bulan dia terus saman aku.... bodoh btl... mmg hangin. ble aku marah2 rupenye2 bkn aku sorang yg bengan kt mangkuk ni.... 1 blok ni pn bengang dgn dia. x bertimbangrasa. woi klu x reti nk beradap sopan jgn keje mcm tu. menyusahakan org jer...

Anonymous said...

to staff MPK kuantan yg kerja kat luar tu jaga la adap sopan. jgn la kurang ajar n biadap sgt. klu awak x ckp kasar x denyer org nk marah2. ni org yg kena saman tu ckp elok2 awak plak yg marah-marah. x betul tu. nombor 3951 ....u mmg glamor la di kawasan semambu ni.. ramai dh aim muke kau. mmg terkenal dgn sikap biadap ko... congrat!!!! aku rase mak bapak ko mmg x ajar ko adap sopan kan.

Anonymous said...

Staft mpk mmg la sokong..dyeorg xyah byar parking..staff mane nk merase susah org laen. Dyeorg xkne saman...
Aq xhalalkn duit aq yg ade kt mpk 2..

Anonymous said...

Pukul je ramai2...biar jd pengajaran.. slagi xkne slagi 2 xserik.. dye blom tahu langit tnggi rendah..jgn engt ade kuase blh bt ske2 hati.. ade kuase gune seeloknye..jgn plk kerana mulut bdn binasa..zaman skrg bdk pon dh blh pgg pistol.. ketua kastam pom blh mati kne tembak ni kn plk STAFF mpk..

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]