KUANTAN - Pencegahan jenayah perlu dilaksana bermula di peringkat sekolah supaya dapat membentuk jati diri golongan muda daripada terjebak ke dalam aktiviti jenayah.
Naib Pengerusi 1 Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Pahang, Datuk Seri Dr. Erwan Mohd. Tahir berkata, generasi muda adalah penentu perpaduan dan keharmonian pada masa hadapan dan bergantung kepada tahap kesedaran serta pengetahuan mereka terhadap negara.
"MCPF akan merencana pelbagai program untuk pelajar bagi mencegah jenayah dari peringkat bawah lagi.
"Kita berperanan membentuk remaja supaya mempunyai kesedaran tinggi terhadap pencegahan jenayah," katanya ketika ditemui selepas Seminar Mahkota Bahasa Isytihar Perang Terhadap Jenayah sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-56 di sini baru-baru ini.
Menurut beliau, pelajar perlu mengambil peluang menyertai program-program yang akan dilaksana MCPF Pahang bagi memastikan mereka mengetahui bahayanya jenayah.
Sementara itu, katanya, kira-kira 400 pelajar daripada 12 buah sekolah menengah di daerah ini menyertai program penulisan karangan tersebut.
"Dalam program ini kita telah mengadakan bengkel penulisan dan pertandingan menulis karangan yang bertemakan pencegahan jenayah.
"Program ini bertujuan mendidik pelajar menjauhi jenayah selain dapat membantu mereka menulis karangan dengan baik," katanya.
Katanya, MCPF Pahang akan melaksanakan program seperti ini setiap bulan bagi membantu polis mencegah jenayah di peringkat sekolah.
"Mungkin selepas ini kita akan adakan juga program di kawasan luar bandar kerana pada masa kini jenayah bukan sahaja di bandar tetapi di kawasan-kawasan kampung," katanya. #sumber
Aussie teen Hewitt wins first ATP match in Washington where dad won title
-
Cruz Hewitt, son of former world No 1 Lleyton Hewitt, reaches the second
round after beating fellow qualifier Marcos Giron.
8 jam yang lalu







Tiada ulasan:
Catat Ulasan